Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 20. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zoper ustavnega sodnika Klemna Jakliča uvedla prekrškovni postopek. Ugotovila je, da Jaklič ustavnemu sodišču ni poročal o svojem statusu samostojnega podjetnika, kar bi po zakonu moral storiti. Komisija pa še vedno vodi postopek predhodnega preizkusa na področju premoženjskega stanja. Na ustavnem sodišču postopkov, ki so v teku pred drugimi državnimi organi, ne morejo komentirati.

BREŽICE - Sestanek predstavnikov treh ministrstev, občine in OŠ Velika Dolina še ni prinesel končne rešitve glede učenca, ki je nedavno v šoli močno poškodoval devetošolca. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje Janje Zupančič naj bi bila rešitev znana v nekaj dneh. Zakonske spremembe glede romske problematike pa naj bi prišle jeseni.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pod drobnogled vzela poslovanje in upravljanje ljubljanskih vrtcev ter nekatere zadeve odstopila policiji in računskemu sodišču. Med drugim ravnateljici vrtca Galjevica očitajo favoriziranje določenih ponudnikov pri opravljanju več storitev in s tem nesmotrne porabe javnih sredstev, piše Dnevnik.

LJUBLJANA - Prvi izmed 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani in so namenjeni socialno najšibkejšim, bodo v prihodnjih dneh prišli v roke upravičencev, so ob predstavitvi teh računalnikov pojasnili na ministrstvu. Doslej je na poziv za razdelitev računalnikov prispelo več kot 2000 vlog.

LJUBLJANA - Minister za okolje v zadnji vladi Janeza Janše Andrej Vizjak se je zaradi poslov v zadnjih mesecih svojega mandata znašel v preiskavi kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), poroča portal Necenzurirano. Šlo naj bi za sume nezakonitosti pri dodelitvi sredstev sklada za podnebne spremembe družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS).

LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) je s telekomunikacijskim operaterjem T-2 sklenil dogovor o poravnavi njegovega dolga. Na tej podlagi je sodišče narok za začetek stečajnega postopka nad T-2 preložilo na 20. avgust. V tem času naj bi SDH, T-2 in družba Telemach Slovenije, ki naj bi prevzela T-2, dorekli podrobnosti.

LJUBLJANA - Razpoloženje potrošnikov se je junija izboljšalo. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila na mesečni ravni višja za tri odstotne točke, na letni za 10 odstotnih točk, za prav toliko pa je bila tudi nad povprečjem lanskega leta, je objavil državni statistični urad.

MARIBOR - V Mariboru so odprli Zdravstveno postajo Magdalena, ki so jo zgradili na mestu dotrajanih ambulant v Jezdarski ulici na Taboru. Po besedah direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jerneja Završnika gre za največjo investicijo v primarno zdravstvo v zadnjih treh desetletjih v mestu. Prve bolnike naj bi sprejela julija.

LJUBLJANA - Julijo Adlešič je ljubljansko okrajno sodišče spoznalo za krivo goljufije, s katero je oškodovala NLB in Summit Leasing Slovenija v skupni višini skoraj 40.000 evrov, Sebastiena Ambramova pa pomoči pri tem. Abramova je sodišče obsodilo na sedem mesecev zapora, Adlešičevo pa na leto dni zapora, ki ga lahko odsluži z delom v splošno korist.

LJUBLJANA - Iniciativa Inženirke in inženirji bomo! je letos priznanja inženirska iskra podelila trem dijakom z Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so izdelali FPV dron, Oliverju Bučku z Osnovne šole Breg s Ptuja za mentorstvo mladim in projektu TechBEAT. Posebno pohvalo je prejel odprt laboratorij ljubljanske fakultete za strojništvo Peskovnik.

LJUBLJANA - Predstavniki društev s področja knjige in nekateri založniki so na skupni novinarski konferenci izrazili nezadovoljstvo nad stanjem, ki se je izkazalo pri finančni podpori področja po gostovanjih na sejmih v Frankfurtu in Bologni. Če so pričakovali, da se bodo pogoji za delovanje izboljšali, so odločbe o financiranju pokazale nasprotno.

LJUBLJANA - Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) je v ponovljenem postopku v sredo izdal odločbo, s katero je zavrnil izdajo soglasja za koncert Magnifica v Tivoliju. Presodil je namreč, da ustrezna tehnična rešitev, ki bi omilila vpliv dogodka na sprejemljivo raven, ne obstaja. Ob tem na zavodu poudarjajo, da postopek še ni končan.

KOPER - Najlepša zunanja prizorišča obalnih mest bodo tudi letos gostila Primorski poletni festival. Ta tokrat poteka že 31., obiskovalcem pa bo do 27. julija ponudil 12 predstav. Festival bo 2. julija na koprskem Titovem trgu odprla Shakespearova komedija Mnogo hrupa za nič, ki jo bo pod režijsko taktirko Ivane Djilas uprizorilo SNG Nova Gorica.

DIVAČA - S simpozijem o enem najstarejših filozofskih besedil Vzhoda - Svetasvatara Upanisadi se je v Divači začel festival Sanje, ki ga že 23. leto z drugimi prireditelji pripravlja založba Sanje. Festival bo na Krasu, glavni prizorišči bosta Kongresni center parka Škocjan in vrt Pr' Nanetovih, kresni večer pa bodo preživeli pred Divaško jamo.

mrn/jb
© STA, 2024