DZ sprejel novelo zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju

Ljubljana, 19. junija - DZ je z 49 glasovi za in enim proti sprejel predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki med drugim uvaja tečaj slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenski jezik, prinaša merila za izbiro ob omejitvi vpisa in ureja prehrano za dijake v času opravljanja obvezne delovne prakse.

Ljubljana, državni zbor. Zadnji dan redne seje DZ, na kateri so obravnavali predlog zakona o Kobilarni Lipica in predloge novel zakonov o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU, o kazenskem postopku, o gimnazijah, o poklicnem in strokovnem izobraževanju ter o glasbenih šolah. Foto. Bor Slana/STA

Ljubljana, državni zbor.
Zadnji dan redne seje DZ, na kateri so obravnavali predlog zakona o Kobilarni Lipica in predloge novel zakonov o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU, o kazenskem postopku, o gimnazijah, o poklicnem in strokovnem izobraževanju ter o glasbenih šolah.
Foto. Bor Slana/STA

Dopolnilno obrazložitev je podala državna sekretarka Janja Zupančič, ki je dejala, da se s tem zakonom ureja tudi izpopolnjevanje po pridobljeni izobrazbi ter usposabljanje, ki ni urejeno s predpisi s področja nacionalnih poklicnih kvalifikacij.

Po podatkih ministrstva se v tem šolskem letu v srednješolske izobraževalne programe vključuje 81.206 dijakov, predlagana sprememba pa po njenih besedah zgolj izboljšuje jasnost zakonskih določil oziroma njihovo usklajenost z drugimi strateškimi dokumenti in uveljavljeno prakso.

vi/apo/apo
© STA, 2024