Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 19. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

MÜNCHEN - Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo med Slovenijo in Srbijo se v Münchnu že mudijo najvišji predstavniki države. Premier Robert Golob in gospodarski minister Matjaž Han se bosta med drugim udeležila poslovno-investicijskega kongresa, predsednica Nataša Pirc Musar pa bo nagovorila slovensko skupnost.

BRUSELJ - Evropska komisija je v okviru spomladanskega svežnja Sloveniji priporočila, naj okrepi gospodarsko konkurenčnost, med drugim z naslavljanjem pomanjkanja delovne sile in izboljšanjem pogojev za investicije. Med priporočili Sloveniji je še okrepitev zmogljivosti za upravljanje skladov EU.

LJUBLJANA/LETUŠ - Ministrstvo za naravne vire in prostor z direkcijo za vode izvaja aktivnosti, da bi čim prej rešili vprašanje celovite ureditve naselij na sotočju Savinje in Pake. Po njihovih navedbah gre za hidravlično izjemno zahtevno območje, ki ga je nujno treba celostno in dolgoročno ustrezno urediti.

LJUBLJANA - Domnevni ruski vohun, ki so mu v Avstriji aprila ukazali, naj zapusti državo, je po pisanju Dnevnika pred tem pod krinko novinarja več let deloval v Sloveniji. Šlo naj bi za Ivana Popova, ki je v Slovenijo prišel leta 2018 in deloval kot novinar ruske tiskovne agencije Tass. Med drugim je leta 2019 opravil intervju z Marjanom Šarcem, ko je bil ta premier. Kot je v odzivu dejal Šarec, je bil intervju običajna praksa pred uradnim obiskom v Moskvi.

LJUBLJANA - DZ je opravili drugo obravnavo vladnega predloga novele zakona o kazenskem postopku. Noveli, ki med drugim zaostruje pogoje za preiskavo elektronskih naprav, so v Svobodi, SD in Levici napovedali podporo, ne bodo pa ga podprli v SDS in NSi.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ je sprejel spremembe finančnega načrta DZ za leto 2025 in finančni načrt DZ za leto 2026. V obeh je predvideno zvišanje sredstev za plače zaposlenih, v letu 2026 tudi zaradi predvidenega volilnega leta. Kolegij je odločil tudi, da se vladni predlog sprememb zakona o pomoči ribičem obravnava po nujnem postopku.

BREŽICE - Sveta krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem sta formalno potrdila sklep, s katerim tamkajšnjo osnovno šolo pozivata k izključitvi učenca, ki je fizično napadel devetošolca in ga močno poškodoval. V četrtek v Brežice na to temo in v zvezi z romskimi vprašanji prihajajo predstavniki treh ministrstev.

LJUBLJANA - Telemach Slovenija bi ob prevzemu večinskega deleža telekomunikacijskega operaterja T-2 zagotovil, da bo ta izpolnjeval svoje obveznosti. V Telemachu so povedali, da to vključuje tudi obveznost do SDH. Ta je zaradi dolga T-2 vložil zahtevo za stečaj, narok za začetek postopka je razpisan za četrtek, a si ves čas prizadeva za dogovor.

LJUBLJANA - Vlada je odločila, da Tomaž Petek ostaja generalni direktor Geodetske uprave RS. Nov petletni mandat bo nastopil v petek. Igorja Sirca pa je vlada vnovič za direktorja Uprave RS za jedrsko varnost. Sirc bo nov petletni mandat nastopil 21. junija.

NEW YORK - Slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je v torek med razpravo o Ukrajini Švici čestital za izvedbo nedavne mirovne konference, ki po njegovih besedah ni bila usmerjena proti Rusiji. Mirovne razprave bi sicer morali prenesti v Združene narode, kamor spadajo, je poudaril.

CELOVEC - Koroški deželni glavar Peter Kaiser je ob predstavitvi poročila o položaju slovenske manjšine na Koroškem v ponedeljek izpostavil številne ukrepe glede spodbujanja rabe slovenščine kot uradnega jezika in razvoj ocenil kot pozitiven. Poslanka Zelenih Olga Voglauer pa je opozorila, da se potrebe za krepitev večjezičnosti le deloma upoštevajo.

LJUBLJANA - Slovenska karitas, Slovensko združenje za paliativno oskrbo, Slovensko društvo Hospic in Zveza Paraplegikov Slovenije so izrazili zaskrbljenost nad izjavami predstavnikov vlade, da bo do konca leta sprejet zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Menijo, da dokaj izenačen rezultat referenduma ne sme biti argument za sprejemanje zakona.

LJUBLJANA - V Cukrarni bodo odprli samostojne razstave Šejle Kamerić, Adriana Pacija in Tobiasa Putriha. Ena od skupnih komponent razstav je, da se vsi trije predstavljajo z novimi deli. Umetnike povezuje tudi razstavna aktivnost v mednarodnem prostoru in časovni okvir 90. let minulega stoletja, znotraj katerega so formirali svojo umetniško pot.

LJUBLJANA - Pri Cankarjevi založbi sta izšli dve deli antropologa Dana Podjeda. Med seboj dopolnjujoči dvojček, katerih skupna tema je v slovenski javnosti nov pojem krizolacija, obsega akademsko delo z naslovom Krizolacija: znanstveno branje o izoliranih ljudeh ter distopični roman Krizolacija: fantastične povesti o izoliranih ljudeh.

DUNAJ - V Celovcu bodo od 26. do 30. junija potekali 48. dnevi literature v nemškem jeziku, na katerih podelijo nagrado Ingeborg Bachmann. Med 14 avtorji, ki se potegujejo za nagrado, je letos tudi slovenska avtorica, glasbenica in violistka Tamara Štajner. Poleg nje se za nagrado poteguje še 13 avtorjev iz Avstrije, Nemčije in Švice.

bdo/rbi/uk/bg/blm/zc/bdo
© STA, 2024