Poslanci potrdili novelo zakona o gimnazijah

Ljubljana, 19. junija - Poslanci so z 49 glasovi za, enim proti in 25 vzdržanimi potrdili novelo zakona o gimnazijah, ki med drugim uvaja tečaj slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenščina ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Sloveniji oz. so se vanj prvič vključili v 9. razred osnovne šole.

Ljubljana, državni zbor. Zadnji dan redne seje DZ, na kateri so obravnavali predlog zakona o Kobilarni Lipica in predloge novel zakonov o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU, o kazenskem postopku, o gimnazijah, o poklicnem in strokovnem izobraževanju ter o glasbenih šolah. Foto. Bor Slana/STA

Ljubljana, državni zbor.
Zadnji dan redne seje DZ, na kateri so obravnavali predlog zakona o Kobilarni Lipica in predloge novel zakonov o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU, o kazenskem postopku, o gimnazijah, o poklicnem in strokovnem izobraževanju ter o glasbenih šolah.
Foto. Bor Slana/STA

Novela uvaja tudi možnost upoštevanja rezultatov NPZ v primeru omejitve vpisa na gimnazijo.

V koaliciji so novelo podprli. Z individualnim pristopom je tem dijakom omogočeno napredovanje v višji letnik, s hkratno vključenostjo v izobraževalni proces pa tudi integracija, menijo.

SDS je predlagala, da bi ti dijaki najprej eno leto obiskovali tečaj slovenščine, v izobraževalni proces pa bi se lahko priključili šele, če bi tečaj uspešno opravili.

Koalicija meni, da bi se s takim pristopom kulturne razlike le še povečevale.

lem/apo
© STA, 2024