Rusija in Severna Koreja podpisali sporazum o vzajemni pomoči v primeru agresije

Pjongjang, 19. junija - Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta danes podpisala sporazum o strateškem partnerstvu, ki vključuje vzajemno pomoč v primeru agresije zoper njuni državi.

Severna Koreja, Pjongjang. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un pozdravlja ruskega predsednika Vladimirja Putina ob prihodu na državni obisk v Pjongjang. Foto: KCNA/YNA/dpa/STA

Severna Koreja, Pjongjang.
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un pozdravlja ruskega predsednika Vladimirja Putina ob prihodu na državni obisk v Pjongjang.
Foto: KCNA/YNA/dpa/STA

Putin je sporazum označil za prelomni dokument, ki bo odnose med državama dvignil na novo raven in dodal, da ne izključuje vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo. Kim je medtem poudaril, da je namen sporazuma zaščititi in braniti temeljne interese narodov obeh držav. Prepričan je, da se bo z njim pospešilo oblikovanje multipolarnega sveta.

Putin je tudi opozoril, da Moskva in Pjongjang ne bosta dopuščala izsiljevanja Zahoda z uvajanjem sankcij. Prav tako je izjavil, da bi bilo treba ponovno preučiti sankcije, ki jih Združeni narodi izvajajo proti Severni Koreji.

rpe/set/rpe
© STA, 2024