Putin in Kim v Pjongjangu utrjujeta meddržavne vezi

Pjongjang, 19. junija - Ruski predsednik Vladimir Putin je davi prispel na obisk v Pjongjang, kjer ga je nekaj pred 3. uro zjutraj po lokalnem času sprejel severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Voditelja bosta skupaj preživela tako rekoč cel dan. Po slavnostnem dogodku na osrednjem trgu so se začela pogajanja med delegacijama.

Severna Koreja, Pjongjang. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un pozdravlja ruskega predsednika Vladimirja Putina ob prihodu na državni obisk v Pjongjang. Foto: KCNA/YNA/dpa/STA

Severna Koreja, Pjongjang.
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un pozdravlja ruskega predsednika Vladimirja Putina ob prihodu na državni obisk v Pjongjang.
Foto: KCNA/YNA/dpa/STA

Pogajanj, ki ju vodita Kim in Putin, se udeležuje več vidnih predstavnikov obeh vlad. V pogovorih med drugim sodelujejo šef ruske diplomacije Sergej Lavrov in novi minister za obrambo Andrej Belousov ter severnokorejski premier Kim Tok-hun.

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je dejal, da je tokratni obisk pomemben za utrjevanje meddržavnih vezi, hkrati pa da kaže, da je Rusija kljub pritiskom Zahoda odprta za sodelovanje z vsemi državami.

Putin sosednjo Severno Korejo obiskuje drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti.

akt/akt
© STA, 2024