Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je opravil splošno razpravo o predlogu zakona o nujnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti v socialnem varstvu in dolgotrajni oskrbi, ki naj bi zmanjšal težave na tem področju, med drugim s sofinanciranjem pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije za potrebne poklice, sofinanciranjem stroškov za pridobitev ustrezne izobrazbe zaposlenih ter kadrovskimi štipendijami. V koaliciji in NSi so mu pri glasovanju v sredo napovedali podporo, v SDS mu ne bodo nasprotovali.

LJUBLJANA - Mednarodna raziskava OECD PISA 2022 kaže, da so slovenski 15-letniki na področju ustvarjalnega mišljenja v primerjavi z vrstniki iz drugih držav podpovprečni, izražajo tudi bolj negativna stališča do različnih vidikov ustvarjalnosti ter kažejo manj odprtosti za pridobivanje novega znanja in izkušenj. Podpovprečni dosežki slovenskih dijakov po mnenju Mojce Juriševič s Pedagoškega inštituta niso veliko presenečenje, na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pa menijo, da lahko področje spodbujanja ustvarjalnosti še izboljšajo.

LJUBLJANA - Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša deset slovenskih restavracij, ena več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Pri Michelinu so poudarili, da imajo njihovi inšpektorji privilegij, da opazujejo vztrajen napredek slovenske kulinarične scene.

LJUBLJANA - Slovenija se je letos na lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD med 67 državami uvrstila na 46. mesto, štiri mesta slabše kot lani. Kar zadeva gospodarsko uspešnost, je v obdobju po pandemiji slovensko gospodarstvo hitro okrevalo, v zadnjih dveh letih pa izgubilo pridobljeno prednost zaradi upočasnitve gospodarske rasti, negativnega vpliva energetske krize in visoke inflacije ter pomanjkanja delovne sile, so raziskavo povzeli v Spiritu Slovenija. Najbolj konkurenčne države so Singapur, Švica in Danska.

KOZINA - Delavci na trasi drugega železniškega tira med Divačo in Koprom so izkopali še zadnje metre servisnih cevi predorov Lokev in Beka, najdaljših predorov na trasi drugega tira. S tem je prebitih vseh deset predorskih cevi na trasi, izkopanih pa 37,4 kilometra predorov. Predora sta izkopala slovenski Kolektor in turški Yapi Merkezi.

LJUBLJANA - Prodaja 60-odstotnega deleža Celjskih mesnin hrvaški skupini Braća Pivac se je znašla pod vprašajem. V zgodbo se je namreč vpletlo specializirano državno tožilstvo, ki je po poročanju portala Necenzurirano na celjsko okrožno sodišče naslovilo zahtevo za vpis plombe, s katero je prvemu možu in lastniku podjetja Izidorju Krivcu prepovedalo prodajo ali zastavo lastniškega deleža. Tožilstvo se je za korak odločilo zaradi kazenske zadeve, v kateri je prvi osumljenec Mirko Tuš.

LJUBLJANA - Na Agenciji za varnost prometa so opozorili na pogosto in ogrožujočo vožnjo pod vplivom drog. Anketa agencije kaže, da je 61 odstotkov vprašanih po zaužitju droge v zadnjem letu sedlo za volan, uživanje drog pa med drugim vpliva na zbranost, spremembe čustvenega stanja, reakcijski čas voznika ter zmožnost presoje o varnostni razdalji in hitrosti nasproti vozečega vozila, je poudarila direktorica agencije Simona Felser.

BRUSELJ - Slovenija je še naprej pri repu držav glede doseganja smernic zveze Nata o porabi dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo. Z 1,29 odstotka BDP si na seznamu, ki ga je v ponedeljek objavilo zavezništvo, deli predzadnje mesto z Luksemburgom, nižjo predvideno porabo za vojsko ima le Španija.

LJUBLJANA - Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je ob predstavitvi zbornika lanskega medverskega foruma za dialog in mir na Balkanu napovedala, da bo Koper junija 2025 znova gostil tak forum. Murskosoboški škof Peter Štumpf je ob tem izrazil upanje, da bo srečanje dalo odgovor udeležencev na prošnjo papeža Frančiška glede sanj o miru.

LJUBLJANA - Založba Miš je knjižne police obogatila z bero, ki je namenjena tako najmlajšim kot malo večjim otrokom, najstnikom in odraslim. Nove knjige so primerne tako za poletno branje kot branje sicer. Rdeča nit večine knjig tokratne nadvse raznolike bere je humor.

LJUBLJANA - Umrla je pisateljica in kolumnistka Tereza Vuk, poročajo mediji. S svojo zadnjo knjigo Zakaj ima moj hudič krila se je uvrstila v širši nabor nominirancev za Delovo nagrado kresnik 2024 za najboljši roman preteklega leta. Stara je bila 47 let.

jes/bg
© STA, 2024