Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 17. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Pogajanja o plačah v javnem sektorju so trda in kompleksna, je v odgovoru na poslansko vprašanje dejal premier Robert Golob. Vlada je pripravljena vsakemu zaposlenemu zagotoviti vsaj minimalno plačo, saj osnovna plača nekaterih ne dosega niti minimalne. A predlog še ni uveljavljen, ker se sindikati borijo tudi za zaposlene z višjimi plačami, meni.

LJUBLJANA - Pri obvladovanju medvrstniškega nasilja, ki je v porastu, nismo prav posebej učinkoviti, s spremembo zakonodaje bi morali tudi redefinirati vlogo staršev in zaposlenih v šolskem sistemu, je v odgovoru na poslansko vprašanje dejal premier Robert Golob. Obenem je pozval, da problematike medvrstniškega nasilja ne mešamo z vprašanji romske manjšine.

LJUBLJANA - V gospodarstvu pozitivno gledajo na obuditev socialnega dialoga v sklopu Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Pred počitnicami sta predvideni dve seji, 28. junija in 12. julija, so v pogovoru z novinarji povedali v vodstvu Gospodarske zbornice Slovenije. Na prvi seji naj bi se dotaknili predlogov davčnih sprememb, ukrepov na področju zdravstva in popravkov zadnjih zakonskih sprememb pri evidentiranju delovnega časa. Julija pa naj bi vnovič obravnavali rešitve zakonov o čezmejnem izvajanju storitev in dolgotrajni oskrbi, pred socialnimi partnerji pa naj bi bila tudi izhodišča za pokojninsko reformo.

LJUBLJANA - Predstavniki fundacije Alma so na novinarski konferenci v Ruski dači predstavili fundacijo Alma predsednice republike Nataše Pirc Musar. Napovedali so, da bodo v okviru projektov naslavljali predvsem karierni razvoj mladih in medgeneracijsko sodelovanje, pri čemer se bodo povezovali z drugimi organizacijami za spremembe v družbi.

LJUBLJANA - V Ljubljani je zaživela prva slovenska literarna agencija, da bi predstavljala slovenske in tuje založnike ter avtorje na mednarodnih knjižnih trgih. Pri njeni ustanovitvi sta se povezali direktorica založbe Pivec Zala Stanonik in članica skupine Založniki brez meja Senja Požar. To bo nova literarna točka na območju Alpe - Mediteran.

NOVO MESTO - Na spletu je zaživela prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji Cobiss Ela. Že v prvih nekaj urah so preko nje zabeležili 500 izposoj e-knjig, kar po besedah direktorja Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Luke Blažiča pomeni, da lahko ob takem nadaljevanju pričakujejo do 400.000 izposoj letno.

LJUBLJANA - Pri Mladinski knjigi so izšle slikanice Precej drugačen zmaj Romana Rozine in Petra Škerla, Mala uš Iva in druga mrgolazen Lovra Matiča in Tomaža Lavriča, Bolšji cirkus Andreja in Roka Predina, Kevinovi oslički Barbare Hanuš in Ane Zavadlav ter knjigi Yuvala Noaha Hararija Sapiens v stripu 1: Rojstvo človeka in Ej, poslušaj! Gulraiza Sharifa.

zc/mrn
© STA, 2024