Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Organizacije za pravice starejših ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi opozarjajo na nedopustnost tega nasilja ne glede na to, kakšna je njegova oblika. Varuh človekovih pravic Peter Svetina ugotavlja, da je večinoma skrito. Na ministrstvu za solidarno prihodnost je nastala skupina za boj proti nasilju nad starejšimi.

LJUBLJANA - V središču mesta poteka festival parada ponosa, ki se bo zaključil s paradno povorko. Z njim pod geslom Pogled nazaj, korak naprej skupnost LGBT obeležuje 40-obletnico tega gibanja na Slovenskem. Ministra za delo in za solidarno prihodnost Luka Mesec in Simon Maljevac sta pozvala k strpnosti in podpori skupnosti.

BREZJE - Narodno svetišče Marije Pomagaj je prizorišče tradicionalnega romanja bolnikov, invalidov in starejših. Letošnje romanje je 56. po vrsti. Slovesno mašo je dopoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v pridigi izrazil nasprotovanje možnosti, da se uvede pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

LJUBLJANA - 15. junij je evropski dan paliativne oskrbe. Evropsko združenje za paliativno oskrbo z njim opozarja na pomen oskrbe in potrebe po njeni večji dostopnosti. S staranjem prebivalstva in povečevanjem bremena nenalezljivih bolezni, kot je rak, se potrebe po paliativni oskrbi namreč povečujejo.

LJUBLJANA - Začel se je uporabljati pravilnik o registru zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v zdravstveni dejavnosti. Spremembe so na ministrstvu uvedli z namenom izboljšanja organizacije in evidence zdravstvenih delavcev in sodelavcev v Sloveniji.

LJUBLJANA - Slovenski muzeji vabijo na poletno muzejsko noč, ki tradicionalno poteka od leta 2002. Gre za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij. Letos je 79 muzejev, galerij in drugih zavodov brezplačen program pripravilo na 162 prizoriščih.

KRANJ - S podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev se začenja 4. Kranjski igralski filmski festival Krafft. Do 22. junija se bo na njem zvrstilo 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsta drugih dogodkov.

KOPER/SLOVENJ GRADEC/LJUTOMER/ŽALEC - V Kopru se odvija vrhunec praznovanja 1500 let obstoja Kopra. V Slovenj Gradcu poteka Srednjeveški preludij. V Ljutomeru je 20. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. V Žalcu se na Maroltovem srečanju predstavljajo najboljše folklorne skupine.

ILIRSKA BISTRICA - Dopoldne se zgodila prometna nesreča, v kateri je življenje izgubil 65-letni voznik motornega kolesa iz okolice Ilirske Bistrice. Umrl je v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico.

bdo/bkr/nak/av/gm/da/pse/npe/tzu/mlj/mph/bdo
© STA, 2024