Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ter generalni direktor policije Senad Jušić so podpisali dogovor o protokolu obveščanja in ukrepanja v primeru groženj v šolah. Ministra Poklukar in Felda sta napovedala več aktivnosti za preprečevanje medvrstniškega nasilja.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji razrešila državnega sekretarja na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije Matjaža Krajnca, in sicer na njegovo željo, za razrešitev je zaprosil iz zdravstvenih razlogov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Kranjc bo z mesta državnega sekretarja razrešen s 30. junijem.

LJUBLJANA - Šele praksa bo pokazala, ali je le opozorilo vlade funkcionarjem namesto dodatnih pravil ob dajanju referenc ponudnikom na trgu ustrezno, so za STA navedli na KPK. Vlada namreč ne vidi potrebe po dodatni ureditvi tega področja, kar je priporočila KPK. Ta sicer zaznava napredek glede odzivanja na priporočila v primerjavi s prejšnjo vlado.

BLED - Udeleženci mednarodne konference na Bledu razpravljajo o izzivih, priložnostih in rešitvah voditeljstva v zdravstvu v dobi novih tehnologij. Med drugim so poudarili, da je pomembno zaposlene v zdravstvu opremiti z digitalnimi kompetencami, saj digitalizacija prinaša številne priložnosti in rešitve za zdravstvo.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so predstavili stališča o predlogu SDS o pomoči ribičem, po katerem bi vlada poravnala globe, ki jih je ribičem za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji, izdala Hrvaška. Po mnenju koalicijskih poslancev je vladni predlog ustreznejši, saj ne predvideva plačila glob vnaprej, kar bi pomenilo spodkopavanje arbitraže.

LJUBLJANA - Vlada je na seji v četrtek imenovala nove vodje veleposlaništev in konzularnega predstavništva, danes poroča portal N1, ki se sklicuje na neuradne informacije. Nova veleposlanica v Alžiriji naj bi postala Urška Kramberger Mendek, v Etiopijo naj bi odšla Kristina Radej, v Moskvo pa Alenka Suhadolnik. Menjava se obeta tudi v Celovcu, kamor za novo generalno konzulko odhaja Majo Balant Slobodjanac.

LJUBLJANA - SDH, ki je 100-odstotni lastnik MLM in največji upnik družbe, je s preostalima upnikoma Gorenjsko banko in SID banko odobril kratkoročni moratorij na odplačilo posojil MLM. Družba mora po novem posojila odplačati 30. septembra. V SDH drugih aktivnosti ne komentirajo.

BRDO PRI KRANJU - Na letošnji bančni konferenci so poudarili, da Slovenija ne izkorišča potencialov za razvoj in izgublja konkurenčnost. Med drugim bi morala vzpostaviti bolj spodbudno okolje za investicije, razvoj in inovacije ter pridobivanje kadrov, da bi bila kot odprto gospodarstvo bolj konkurenčna.

LJUBLJANA - Svet zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na sredini seji sprejel strategijo zavoda za obdobje 2024-2030. Vizija do leta 2030 po besedah generalnega direktorja UKC Ljubljana Marka Juga je, da bo zavod s hitrim prenosom prebojnih medicinskih spoznanj udejanjal najsodobnejšo znanstveno utemeljeno medicinsko prakso, so zapisali.

LJUBLJANA - Učenci 9. razredov so še zadnjič sedli v osnovnošolske klopi, zanje se je namreč pouk končal. Prejeli so zaključna spričevala pa tudi obvestila o dosežkih nacionalnega preverjanja znanja. Večina osnovnošolcev se od šole poslovi z valeto. Za učence od 1. do 8. razreda pa se bo pouk zaključil v ponedeljek, 24. junija.

RADLJE OB DRAVI - V Radljah ob Dravi so odprli 30 novih oskrbovanih stanovanj v objektu Hmelina, odprtja sta se udeležila tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in državni sekretar Klemen Ploštajner. 28 stanovanj je kupil Stanovanjski sklad RS in bodo namenjena dolgoročnemu najemu, dve stanovanji pa bosta naprodaj.

LJUBLJANA - Današnji svetovni dan krvodajalstva, ki poteka pod sloganom Hvala, krvodajalci! je namenjen ozaveščanju o potrebi po varni krvi ter zahvali vsem prostovoljnim krvodajalcem. Krvodajalstvo je ključno za zdravstveni sistem, saj omogoča pridobivanje potrebnih zalog krvi za transfuzije in različne medicinske postopke.

LJUBLJANA - Vlada je v četrtek odobrila tri milijone evrov za nujne investicije v Slovenskem narodnem gledališču Maribor in dva milijona evrov za drugo fazo izgradnje zunanjega avditorija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Poleg tega je pol milijona evrov namenila avdiovizualni produkciji, konkretno Slovenskemu filmskemu centru.

LOS ANGELES/LJUBLJANA - Programski direktor Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe Simon Popek in Večerov filmski kritik Matic Majcen sta bila kot prva predstavnika iz Slovenije izbrana za glasovalna člana za nagrado zlati globus, ki jo v ZDA podeljujejo filmski in televizijski produkciji. Po spremembi pravil bo za zlate globuse 2025 glasovalo 337 članov.

MARIBOR - Umrl je igralec Janez Klasinc, so za STA sporočili iz družinskega kroga. Deloval je v Gledališču za slovensko Primorje v Kopru, zatem krajši čas v Okrajnem gledališču na Ptuju, najdlje pa v mariborski Drami. Tam je v 30 letih umetniškega ustvarjanja pripravil okrog 130 vlog, nastopal je tudi v opernih uprizoritvah in na filmu. Umrl je star 95 let.

IDRIJA - Z dvigom festivalske zastave in otvoritveno slovesnostjo v Idriji se bo drevi uradno začel tradicionalni Festival idrijske čipke. V treh dneh si bodo obiskovalci festivala lahko ogledali razstave čipk, tekmovanja v klekljanju, sejem obrti in klekljarskih pripomočkov ter številnih predstav in delavnic, napovedujejo organizatorji.

spc/spc
© STA, 2024