Arčon s srečanjem z rojaki v Nemčiji začenja niz državnih obiskov v gostiteljici eura

Stuttgart, 16. junija - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon bo danes obiskal najštevilčnejšo skupnost rojakov v Nemčiji v deželi Baden-Württemberg, ogledal pa si bo tudi tekmo slovenske reprezentance na evropskem nogometnem prvenstvu v Stuttgartu. Nemčijo bodo v naslednjih dneh obiskali še predsednica republike, premier in zunanja ministrica.

Ljubljana.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Arčon se bo srečal s predstavniki slovenskih društev, ki delujejo v Baden-Württembergu. Sestal se bo tudi z državnim sekretarjem za evropske zadeve dežele Baden-Württemberg Florianom Hasslerjem in častnim konzulom Slovenije v Stuttgartu Matthiasom Karlom, napovedujejo v njegovem uradu.

Zvečer se bo udeležil otvoritvene tekme slovenske moške reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu 2024. Tekmo med Slovenijo in Dansko bo spremljal skupaj z dansko predsednico vlade Mette Frederiksen, ki se bo prav tako udeležila dvoboja.

V Nemčiji po ocenah živi med 40.000 in 50.000 Slovencev, daleč največje število prav v Baden-Württembergu, po nekaterih ocenah blizu 20.000. Stuttgart z okolico tako predstavlja eno najmočnejših koncentracij slovenskega izseljenstva nasploh.

V naslednjem tednu bodo Nemčijo obiskali najvišji predstavniki slovenske države.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v sredo slavnostna govornica na sprejemu za slovensko skupnost v Münchnu, dan zatem pa si bo v družbi premierja Roberta Goloba in zunanje ministrice Tanje Fajon ogledala tekmo s Srbijo.

Fajon bo imela pred tekmo dvostransko srečanje z nemško kolegico Annalene Baerbock, medtem ko se bo predsednik vlade v sredo v Münchnu udeležil poslovno-investicijskega kongresa.

set/ut/spo
© STA, 2024