Voditelji G7 pozdravili dogovor o uporabi zamrznjenega ruskega premoženja

Brindisi/Moskva, 13. junija - Voditelji držav G7 in EU so pozdravili današnji dogovor skupine o zagotovitvi 50 milijard dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Dogovor, ki ga je Rim uradno potrdil, je pričakovano pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Italija, Bari.
Vrh G7 v Italiji.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Italija, Bari.
Vrh G7 v Italiji.
Nemški kancler Olaf Scholz, kanadski premier Justin Trudeau, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni, ameriški predsednik Joe Biden, japonski premier Fumio Kishida in britanski predsednik vlade Rishi Sunak.
Foto: dpa/STA

Gostiteljica vrha, italijanska premierka Giorgia Meloni je že pred začetkom vrha izrazila prepričanje, da bo srečanje prineslo konkretne rezultate.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je dogovor jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da glavnega bremena škode, ki jo je povzročil, ne bodo nosili evropski davkoplačevalci, ampak Rusija. Enako mnenje je podal nemški kancler Olaf Scholz.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je medtem v odzivu na dogovor zagrozila, da bo odziv Rusije boleč za Bruselj.

msc/set/msc
© STA, 2024