Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila novo uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh. Kljub drugačnim prvotnim informacijam pa ni spremenila najvišjih dovoljenih marž za gorivo, k čemur so jo pozivali naftni trgovci. Enoletna uredba bo začela veljati v torek. Najvišja dovoljena marža trgovcev ostaja 0,0794 evra za liter bencina, 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,08 evra za liter kurilnega olja.

LJUBLJANA - Policijski in vojaški sindikati so ogorčeni nad ravnanjem vlade, ki je na stebrnih pogajanjih v ponedeljek nekaterim primerljivim poklicnim skupinam ponudila višja vrednotenja delovnih mest kot policistom, vojakom in strokovno-tehničnim delavcem. Če jim ne bo prisluhnila, vzporedno s policijsko stavko napovedujejo tudi protestni shod vojakov.

LJUBLJANA - Slovenija bo pozdravila vsak konkreten načrt, ki bi utrl pot pogovorom za končanje vojne in vzpostavitev miru, je pred mirovno konferenco za Ukrajino, ki se je bo konec tedna udeležila v Švici, dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. To priložnost bo izkoristila tudi za več dvostranskih srečanj. Pirc Musar bo ena od okoli 40 svetovnih voditeljev, kolikor naj bi se jih udeležilo mednarodne konference v luksuznem letovišču Bürgenstock ob Luzernskem jezeru. Tam bo tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, med povabljenimi pa ni predstavnikov Rusije.

LJUBLJANA - Načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalpodpolkovnik Robert Glavaš in predsedujoči vojaškemu odboru EU general Robert Brieger, ki se mudi na obisku v Sloveniji, sta spregovorila o evropskih ambicijah za krepitev varnostno-obrambnih zmogljivosti. Po napovedih bo EU kmalu zmožna še hitrejšega odziva na morebitne neposredne grožnje. Brieger verjame, da obstaja splošno zavedanje o zahtevnih časih, ki bolj kot doslej zahtevajo zaupanja vredno usklajevanje.

KOČEVSKA REKA - Obrambno ministrstvo in Slovenska vojska sta v Kočevski reki predstavila električne hard enduro vojaške motorje, ki jih je ob pomoči strokovnjakov ministrstva posebej za vojsko razvilo slovensko podjetje STRiX eMotors in so z izjemo nekaj delov v celoti slovenski izdelek. Za šest motorjev in štiri sani je ministrstvo odštelo nekaj manj kot 175.000 evrov, nadaljnje dobave bodo odvisne od potreb. V podjetju se pripravljajo na serijsko proizvodnjo. Računajo, da bi lahko letno izdelali do 10.000 motorjev.

WASHINGTON - Slovensko veleposlaništvo je v sredo pripravilo sprejem pred dnevom državnosti, ki so se ga udeležili predstavniki vlade in senatorka Amy Klobuchar, podobno so praznik predčasno proslavili tudi v Clevelandu in Minneapolisu. V naslednjih dveh tednih do 25. junija bodo proslave potekale tudi v drugih zveznih državah ZDA.

BREŽICE - V okolici Osnovne šole Velika Dolina, kjer je 14-letnik v razredu fizično napadel učenca 9. razreda in ga poškodoval, je še vedno povečana prisotnost policije, so za STA potrdili na Policijski upravi Novo mesto. Za dodatno varnost je po besedah ravnateljice Anje Zevnik poskrbljeno z dežurstvom učiteljev po šolskih hodnikih. Večina otrok se je, potem ko so bili v torek pri pouku le štirje od 130 učencev, vrnila v šolo. Ravnateljica je zadovoljna s sodelovanjem šole s pristojnimi institucijami. Brežiški župan Ivan Molan je za ponedeljek sklical varnostni sosvet, na katerem bodo deležniki razpravljali o nadaljnjih ukrepih.

LJUBLJANA - Za ZZZS pred poletnimi dopusti, ki jih bodo mnogi Slovenci preživeli v tujini, zavarovancem svetujejo, naj si pravočasno uredijo zdravstveno zavarovanje in pridobijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. S tem se lahko izognejo plačilu praviloma visokih stroškov za zdravstvene storitve, ki jih bodo morda potrebovali v tujini.

LJUBLJANA - Od danes so za mesec dni v javni obravnavi spremembe in dopolnitve uredbe o samozaposlenih v kulturi. Ena od novosti je uvedba štirih kariernih razredov, ki naj bi samozaposlenim v kulturi zagotovila večjo socialno varnost. Med drugim se posodabljata seznam nagrad in poklicev. Vlada naj bi uredbo obravnavala predvidoma konec avgusta.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je po prejeti odločbi o izboru in sofinanciranju javnih kulturnih programov na področju literarnih prireditev na Javno agencijo RS za knjigo (Jak) in ministrstvo za kulturo naslovilo odprto pismo. V njem pod naslovom Frankfurt že že, kaj pa Vilenica? poziva Jak, da v celoti financira letošnjo Vilenico.

MARIBOR - Na sobotno Poletno muzejsko noč bodo široko odprle vrata tudi mariborske kulturne institucije. Poleg odprtja do polnoči in brezplačnega vstopa na razstave pripravljajo tudi koncerte, delavnice in druge dogodke. Prvič sodeluje Lutkovni muzej Maribor, med drugim pa jo bosta gostila tudi mariborska Kadetnica in botanični vrt.

KOPER - Ob meji med Slovenijo in Italijo bodo v prihodnjih dveh letih raziskali ostanke več prazgodovinskih utrdb in jih uredili za ogled, so povedali na današnji novinarski konferenci v Kopru ob začetku izvajanja projekta KAŠTellieri. Na Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper bodo ob tem ustanovili Arheološki inštitut Zgornjega Jadrana.

apo/apo
© STA, 2024