Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je lani zabeležilo pripad 2034 zadev, kar je manj kot leto pred tem. Rešilo je tudi nekoliko manj zadev, a hkrati zmanjšalo število nerešenih zadev. Kljub znižanju povprečen čas odločanj ostaja visok, in sicer več kot leto dni. Ustavno sodišče pa opozarja tudi na še vedno neizpolnjene odločbe.

LJUBLJANA - Minister za javno upravo Franc Props je razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec, so sporočili z ministrstva. To je storil skladno z zakonom o javnih uslužbencih, ki določa, da lahko minister v letu od nastopa funkcije načelnika razreši. Vršilca dolžnosti upravne enote Marka Grujičića bo minister imenoval danes. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk poziva premierja Roberta Goloba, naj zahteva odgovornost ministra za javno upravo Franca Propsa in visokih uradnikov na ministrstvu, ki so skoraj dve leti pogosto obiskovali upravne enote in svetovali, kako rešiti problem nizkih plač. A konkretnega rezultata ni, je poudaril.

MARIBOR - Svet Agencije za energijo se je na predlog vodstva odločil, da začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo s 1. julija prestavi na 1. oktober. Gre za tretjo prestavitev. Ministrstvo za okolje, podnebje je ob podpori gospodarstva sicer predlagalo zamik začetka uporabe za dve leti.

LJUBLJANA - Evropska komisija je po informacijah časnika Dnevnik podala vrsto pripomb na prošnjo za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU, ki jo je Slovenija vložila po lanskih avgustovskih poplavah. Med drugim je opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije.

AMAN - V okviru nadaljnje humanitarne podpore območju Gaze bo Slovenija kot del ene od novih pobud organizirala zbiranje padal za dostavo pomoči iz zraka, je v torek v oddaji Odmevi na TV Slovenija napovedal premier Robert Golob, ki se je udeležil mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji. Na pogovorih v Jordaniji je predstavil še pobudo Slovenije, ki je že delovala pod nekdanjim predsednikom Danilom Türkom in ki zadeva rehabilitacijo otrok iz Gaze na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

LJUBLJANA - Na večjezičnem radiu AGORA na avstrijskem Koroškem bodo poslej tudi vsebine Radia Slovenija. Direktor Radia Slovenija Mirko Štular in poslovodja radia AGORA Gabriel Lipuš sta pogodbo o programskem sodelovanju podpisala v torek, poudarek pa bo na vsebinah, namenjenih Slovencem zunaj Slovenije.

KOMEN - Komenski župan Erik Modic se je po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) znašel v nasprotju interesov, ker je za občino naročal storitve gradbenega nadzornika, s katerim je sodeloval tudi zasebno. KPK je županu izrekla globo. Modic je pojasnil, da bo odslej v podobnih primerih prepustil odločanje direktorju občinske uprave.

LJUBLJANA - Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja opozoril na razširjenost starizma v slovenski družbi, ki po njegovem mnenju temelji na predsodkih. Medgeneracijsko sožitje je po njegovih besedah temelj delovanja skupnosti. Poudaril je pomembnost spoštovanja starejših in mladih, ki so po njegovem v družbi večkrat odrinjeni. V sklopu dvodnevnega dogodka, ki na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču poteka danes in v četrtek, se bodo zvrstile kulturne prireditve in delavnice.

LJUBLJANA - Na Plečnikovem avditoriju za parkom Tivoli se bo 19. junija pričel tridnevni festival Spider z naslovno temo Brneči algoritmi jate. Na letošnji 13. ediciji festivala z obliko plesa v ospredje postavljajo drone, jate in druge oblike združevanja, ki temeljijo na solidarnosti in preseganju uveljavljenih norm sodobnega kapitalizma.

LJUBLJANA - Pri Mladinski knjigi so predstavili novosti domačih avtorjev: roman Pokvarjeno zlato, pri katerem sta moči združila Slavko Pregl in Leon Pogelšek, romaneskni prvenec Silva Grmovška z naslovom Ida in hostnikova banda ter novo pesniško zbirko Petre Koršič Ciprese. Navdih za pesnico so bile sredozemske ciprese, za romanopisce pa resnični dogodki.

LJUBLJANA - MGLC Grad Tivoli in MGLC Švicarija že štirinajsto leto vabita na Poletje v Tivoliju. Letošnja dodana lokacija je Plečnikov avditorij, kjer bodo potekali večerni koncerti skupin, kot sta Čedahuči in Bakalina Velika. Štiridnevno strnjeno dogajanje do sobote poleg koncertov vabi na lutkovne predstave za otroke in vsakodnevno tiskarsko delavnico.

bdo/apo
© STA, 2024