Stopnji samooskrbe z medom in sadjem lani občutno upadli

Ljubljana, 12. junija - Slabe vremenske razmere so lani v Sloveniji oklestile pridelavo medu, občutno manjša je bila tudi proizvodnja sadja. Stopnja samooskrbe z medom se je lani zmanjšala za 76 odstotnih točk na 13 odstotkov, stopnja samooskrbe s sadjem pa za 13 odstotnih točk na 16 odstotkov, so izračunali na Statističnem uradu RS.

Ljubljana.
Med in jabolka.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Stopnja samooskrbe z zelenjavo se je zmanjšala za šest odstotnih točk na 33 odstotkov.

Pri rastlinskih bilancah sta bili stopnji samooskrbe v prejšnjem letu višji pri žitih in krompirju. Stopnja samooskrbe z žiti se je zvišala za osem odstotnih točk na 80 odstotkov in s krompirjem za štiri odstotne točke na 40 odstotkov.

Pri jajcih se je stopnja samooskrbe zvišala za eno odstotno točko na 95 odstotkov, medtem ko je pri mesu upadla za tri odstotne točke na 83 odstotkov.

bg/jb
© STA, 2024