Accetto bo predstavil letno poročilo ustavnega sodišča za lani

Ljubljana, 12. junija - Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto bo danes predstavil poročilo o delu ustavnega sodišča za lansko leto. Predstavniki ustavnega sodišča so v zadnjem času sicer večkrat izpostavili pomen spoštovanja odločb ustavnega sodišča, tema, ki je stalnica v poročilih, pa je preobremenjenost ustavnega sodišča in velik pripad zadev.

Ljubljana, ustavno sodišče. Novinarska konferenca, na kateri je predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto predstavil poročilo o delu ustavnega sodišča za leto 2021. Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, ustavno sodišče.
Novinarska konferenca, na kateri je predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto predstavil poročilo o delu ustavnega sodišča za leto 2021.
Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto.
Foto: Anže Malovrh/STA

Na to je Accetto opozoril tudi v poročilu pred letom dni. Tedaj so se ustavni sodniki sicer pohvalili, da so rešili okoli 40 odstotkov več zadev kot je povprečje minulih let, a jim je to po njegovih besedah uspelo z naporom, ki ni trajno vzdržen.

Ustavno sodišče že več kot 15 let opozarja na visok pripad zadev in poziva k spremembam zakonodaje, ki bi ga razbremenilo.

Accetto je letos ob odprtju sodnega leta opozoril tudi, da so sodišča postavljena pred vedno nove izzive spreminjajoče se družbene stvarnosti.

npe/moz/lem
© STA, 2024