Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 9. junija - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

PARIZ - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je tik pred drugo skupno zmago na kriteriju po Dofineji. Čaka ga le še 160,6 km dolga zahtevna zadnja etapa od Thonesa do Plateau des Glieresa. V skupnem seštevku ima 34-letni Kisovčan 1:02 minute naskoka pred najbližjim zasledovalcem Američanom Matteom Jorgensonom.

TOKIO - Slovenski odbojkarji bodo danes sklenili drugi turnir lige narodov v Fukuoki. Na zadnji tekmi na Japonskem se bodo merili proti Bolgarom. V primeru poraza bi izgubili kar nekaj točk, v primeru zmage jih sicer ne bi veliko dobili, a bi na lestvici mednarodne zveze, ki bo odločala o zadnjih petih potnikih na olimpijske igre v Pariz, obdržali zanesljivo prednost pred Argentino, Srbijo in Kubo. Eno od teh reprezentanc morajo prehiteti po koncu zadnjega turnirja za pot na OI.

MIAMI - V velikem finalu končnice severnoameriške hokejske lige NHL so ponoči odigrali prvo tekmo. V boju za Stanleyjev pokal so povedli hokejisti ekipe Florida Panthers, ki so v Amerant Bank Areni v kraju Sunrise na Floridi s 3:0 premagali goste iz Kanade Edmonton Oilers. Panterji v seriji na štiri dobljene tekme vodijo z 1:0 v zmagah. Tudi druga tekma velikega finala bo na Floridi, nato pa se bo finalna serije preselila v Kanado, kjer bosta naslednji dve tekmi.

KŐLN - Za naslov v rokometni ligi prvakov se bosta ob 18. uri pomerili zasedbi Barcelone in Aalborga. Katalonci, pri katerih od Slovencev igrata Blaž Janc in Domen Makuc, so v polfinalu visoko ugnali nemški Kiel, medtem ko je danski kolektiv, pri katerem si kruh služi Aleks Vlah, tesno ugnal še drugo nemško zasedbo Magdeburg. Vsaj eden od Slovencev bo tako sedmo sezono zapovrstjo nadaljeval niz slovenskih zmag v ligi prvakov.

PARIZ - V moškem finalu OP Francije bo eden od udeležencev doživel prvenec. Nemec Alexander Zverev lahko prvič poseže po naslovu na turnirjih velike četverice, Španec Carlos Alcaraz pa se lahko veseli prvega naslova na igriščih Rolanda Garrosa.

RIM - Drugi dan 26. evropskega prvenstva v atletiki so v Rimu podelili devet kompletov medalj, olimpijski zmagovalec Italijan Lamont Marcell Jacobs je ubranil naslov prvaka v teku na 100 m. Francozinja Cyrena Samba-Mayela je bila okronana za prvakinjo v teku na 100 m z ovirami. Dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja Hrvatica Sandra Elkasević je osvojila sedmo zaporedno medaljo na EP v metu diska in se vpisala v zgodovino. Leonardo Fabbri je za Italijo z rekordom EP 22,45 metra slavil v suvanju krogle. Tretje zlato dneva je za Italijo pritekel Lorenzo Ndele Simonelli na 110 metrov z ovirami. Grk Miltiadis Tentogu je še četrtič osvojil zlato na EP z rekordom prvenstev v skoku v daljino z 8,65 metra. Norvežan Jakob Ingebrigtsen je osvojil svoj tretji evropski naslov v nizu na 5000 m. Belgijka Nafissatou Thiam je dobila dvodnevno tekmovanje sedmerobojk. V hoji na 20 km je slavil Šved Perseus Karlström.

LJUBLJANA - Kolesarski maraton Franja se bo danes končal z osrednjima dogodkoma. Ob deveti uri se bodo kolesarji izpred BTC Cityja podali na 154 km dolgi veliki maraton, nato sledi še mali maraton, ki bo dolg 97 km. Na veliki maraton je uradno prijavljenih več kot 1200 kolesarjev, na malega pa več kot 1800.

am/am
© STA, 2024