Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 18.810 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa je glasovalo 18.769 volivcev (1,2 odstotka vseh upravičencev), so sporočili z Državne volilne komisije.

LJUBLJANA - Svoboda je še iz vsake kampanje izšla kot zmagovalka, tudi tokrat bo podobno, je prepričan prvak stranke Robert Golob. Volivce poziva, naj z oddajo glasu sporočijo, kakšno EU si želijo. "Nočemo, da nas v Evropi predstavljajo ljudje, ki širijo laži in strah, ampak tisti, ki verjamejo v demokracijo, vladavino prava in socialno državo," je poudaril.

LJUBLJANA - Pri postopkih ob torkovem priznanju Palestine v državnem zboru je do spornega ravnanja prišlo tako na strani koalicije kot opozicije, je za STA ocenil pravnik Rajko Pirnat. Menil je, da je koalicija evidentno kršila poslovnik DZ, kot nesprejemljivo pa je označil tudi potezo opozicijske SDS z vlaganjem pobud za posvetovalni referendum.

LJUBLJANA - Poslanci so na odboru DZ za izobraževanje, znanost in mladino z več dopolnili koalicije, pretežno nomotehnične narave, v drugi obravnavi potrdili predloge novel zakonov o glasbenih šolah, o gimnazijah ter o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Nekaj dopolnil je vložila tudi opozicijska SDS, a jih na seji niso sprejeli.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob odkritju spominske plošče ob 105. obletnici ustanovitve Zavoda za slepe in 200-letnici javne predstavitve brajice opozorila na težave slepih. Po njenih besedah imajo slepi in slabovidni največ težav na področju vzgoje in izobraževanja ter pri zaposlovanju.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes predal letno poročilo in poročilo državnega preventivnega mehanizma za leto 2023 predsednici republike Nataši Pirc Musar ter ga posredoval DZ. Predsedniku vlade Robertu Golobu ju bo predal v petek. Varuh je lani ugotovil 262 kršitev človekovih pravic, odločevalcem pa je podal 85 novih priporočil.

LJUBLJANA - Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo ob koncu maja registriranih 44.088 brezposelnih oseb, kar je 2,5 odstotka manj kot aprila in 6,6 odstotka manj kot maja lani. S tem je bilo doseženo novo najnižje število v času samostojne države. Med brezposelnimi, ki so se maja prijavili v evidenco, prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti in v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, so sporočili z zavoda.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvih petih mesecih letos zabeležil 5,7 milijarde evrov odhodkov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, približno toliko so znašali tudi prihodki, ki so bili medletno višji za 9,9 odstotka. Primanjkljaj je znašal 30 milijonov evrov, je objavilo finančno ministrstvo.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan varstva okolja, ki letos v središče postavlja iskanje rešitev za obnovo tal, ustavitev širjenja puščav oziroma dezertifikacije in krepitev odpornosti proti suši. V Sloveniji se poraba vode za namakanje povečuje, čeprav se je površina namakanih zemljišč zmanjšala.

LJUBLJANA - Pri Cankarjevi založbi sta izšla romana Nihče nikogar ne spozna Katarine Gomboc Čeh in Povej, napisala bom Ive L. Novak. Na novinarski konferenci so predstavili še knjige Sam v oceanu Slava Kurilova, Pripeljite obtožence pisateljice Hilary Mantel in vodič po slikarstvu Kako gledati sliko francoske avtorice Francoise Barbe-Gall.

mrn/vi/lad/spc/da/npe/bdo
© STA, 2024