Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 3. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Poslanci največje opozicijske stranke SDS so vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. Da bi SDS s predlogom uspela, ne gre pričakovati, se bo pa s tem odložilo odločanje o priznanju, ki je bilo sicer predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora. Predlagatelji so v obrazložitvi med drugim zapisali, da vlada s sklepom za priznanje Palestine povzroča dolgoročno škodo Sloveniji in "daje podporo teroristični organizaciji Hamas".

LJUBLJANA - Predčasno glasovanje pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi bo od torka do četrtka, potekalo bo med 7. in 19. uro na 97 voliščih po državi. V sredo pa se izteče rok za prijavo še za nekatere posebne oblike glasovanja. Na volilni dan bodo prvi neuradni izidi referendumskega odločanja znani po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob.

BRDO PRI KRANJU - Politiki in strokovnjaki so na konferenci Zdravstvo po zeleni poti razpravljali o vplivu podnebnih sprememb in možnostih za razogljičenje zdravstva. Podnebne spremembe namreč predstavljajo vse večjo grožnjo za zdravje ljudi, saj povečujejo frekvenco in intenzivnost vročinskih valov, onesnaženost zraka ter spodbujajo širjenje okužb. Posledice podnebnih sprememb predstavljajo vedno večje in zahtevnejše izzive za zdravstvene sisteme po svetu, hkrati pa tudi zdravstveni sektor na svetovni ravni proizvede kar 4,4 odstotka svetovnih neto emisij, je uvodoma izpostavila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je na podlagi zahteve za ustavno presojo, ki jo je vložil Varuh človekovih pravic, razveljavilo člen novele zakona o Finančni upravi RS (Furs) iz 2023, po kateri bi lahko Furs v finančnih preiskavah brez sodne odločbe uporabljal tehnične pripomočke za sledenje blagu. Izvajanje določbe je začasno zadržalo kmalu po uveljavitvi novele.

LJUBLJANA/MARIBOR - Slovenski državni holding (SDH) mariborski občini ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z njo, ponuja nakup družbe MLM za en evro. Ob tem je občini pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov sredstev za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve. Mariborski župan Saša Arsenovič je v izjavi za javnost poudaril, da se do ponudbe še ne morejo podrobneje opredeliti, saj jo morajo najprej preučiti.
Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport bodo po besedah ministra Matjaža Hana podprli kakršnokoli rešitev, da bo MLM obstal in bodo imeli delavci priložnost ostati v Mariboru.

LJUBLJANA - Skupina poslancev stranke SDS je vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi ta obravnaval njihov predlog spremembe zakona, s katero bi pomagali slovenskim ribičem po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), da njihove tožbe zaradi hrvaških kazni niso dopustne. Predlog predvideva, da se v 30 dneh poravnajo vse že izterjane globe, tudi tiste, ki so še v zahtevkih. Vse skupaj doslej sicer znašajo 3,4 milijona evrov.

LJUBLJANA - Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči pocenila za 2,2 centa na 1,473 evra za liter. Liter dizla bo medtem dražji za 0,1 centa, nova regulirana cena pa bo 1,463 evra za liter. Znižala se bo tudi cena kurilnega olja, in sicer za 0,4 centa na 1,099 evra za liter.

LJUBLJANA - Kemijski inštitut je ponovno odprl svoja vrata za javnost. V sklopu že 9. Tedna Kemijskega inštituta se bodo v tem tednu zvrstila številna predavanja, pogovori, otroške delavnice, ogledi laboratorijev in okrogle mize na temo razvoja vodikovih tehnologij, prihodnosti inovacij in raznolikosti v znanosti. Podelili bodo tudi Preglove nagrade.

LJUBLJANA - Čez teden dni se bosta z gala koncertom začela 36. mednarodni festival Imago Slovenie in Poletje v stari Ljubljani. V okviru brezplačnih koncertov se bo letos zvrstilo več kot 60 koncertov slovenskih in tujih glasbenikov iz 26 držav. Koncerti bodo do 30. avgusta potekali na 27 prizoriščih po več slovenskih mestih kot tudi v zamejstvu.

NOVI SAD - Uprizoritev Deževen dan v Gurlitschu, koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj in Prešernovega gledališča Kranj, je na 69. festivalu Sterijino pozorje prejela pet nagrad. Ramšak Marković je bil nagrajen za besedilo, Darja Reichman in Borut Veselko za vloge, nagrajeni sta bili tudi scenografija in kostumografija predstave v režiji Sebastijana Horvata.

mlu/mrn
© STA, 2024