Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV - Skrajno desna izraelska ministra za finance in nacionalno varnost Bezalel Smotrič in Itamar Ben-Gvir sta v soboto zagrozila z odstopom in razpadom vladajoče koalicije, če bo premier Benjamin Netanjahu sprejel predlog o prekinitvi ognja v Gazi, ki ga je v petek predstavil predsednik ZDA Joe Biden. Vodja opozicije Jair Lapid pa je obljubil, da bo podprl vlado, če bo Netanjahu sprejel načrt. Na izraelskih ulicah se je medtem zbralo na desettisoče ljudi v podporo načrtu.

ŽENEVA - Članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v soboto, zadnji dan zasedanja Svetovne zdravstvene skupščine (WHA), pogajanja o sporazumu o obvladovanju prihodnjih pandemij podaljšale za največ eno leto. Na skupščini so se dogovorili tudi o spremembah mednarodnega zdravstvenega pravilnika, ki vključujejo uvedbo nove najvišje stopnje opozorila, pandemičnega izrednega stanja.

TEHERAN - Nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je vložil kandidaturo na predsedniških volitvah, s čimer se bo potegoval za tretji mandat na čelu islamske republike. Predčasne predsedniške volitve so v Iranu razpisali za 28. junij, potem ko je v helikopterski nesreči maja preminil predsednik Ebrahim Raisi. Kandidaturo mora potrditi še Svet varuhov.

BERLIN - Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) kljub resnim nedavnim škandalom, v katere se je zapletla, ostaja na drugem mestu po priljubljenosti, kažejo rezultati nove raziskave, objavljene teden dni pred evropskimi volitvami. Če bi evropske volitve potekale danes, bi AfD prejela 16 odstotkov glasov in bi se uvrstila na drugo mesto za krščanskimi demokrati (CDU/CSU), ki bi jih podprlo 29 odstotkov Nemcev. V podobni anketi, ki jo je Insa izvedla pred tednom dni, je AfD imela 17-odstotno podporo.

BEOGRAD - V Srbiji potekajo lokalne volitve, na katerih več kot 4,2 milijona volivcev izbira predstavnike v 89 občinah in mestih, med njimi tudi v Beogradu, Novem Sadu in Nišu. Ankete v prestolnici kažejo na zmago vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića. Opozicija medtem upa na zmago v Nišu. Lokalne volitve potekajo v mestih in občinah, kjer niso potekale decembra lani, v Beogradu pa volitve ponavljajo, ker na decembrskih volitvah nobena stranka ni osvojila večine v 110-članski mestni skupščini.

PEKING - Kitajska lunarna sonda Chang'e 6 je danes uspešno pristala na oddaljeni strani Lune, kjer bo zbrala vzorce. Nova kitajska vesoljska odprava bo predvidoma trajala 53 dni in bo zbirala vzorce iz velikega kraterja Južni pol-Aitken.

ŽENEVA - Stanje na svetovnem trgu dela se bo letos malenkost izboljšalo, je Mednarodna organizacija dela (ILO) popravila prejšnjo napoved z začetka leta, ko je napovedala povečanje števila brezposelnih. Pri tem je opozorila na počasen napredek pri odpravljanju neenakosti med ljudmi.

ZAGREB - Kakovost kopalnih voda na Hrvaškem je med najvišjimi v Evropi, Hrvaška pa se je uvrstila tudi na prvo mesto po kakovosti vode na obalnih kopališčih, izhaja iz poročila Evropske okoljske agencije (EEA). Poročilo zajema 27 držav članic ter Albanijo in Švico. Kakovost obalnih kopalnih voda je v Evropi na splošno boljša od kopenskih voda.

MÜNCHEN - V Nemčiji je med reševalno akcijo za pomoč ljudem, ki so jih prizadele poplave na jugu države, v soboto pozno zvečer umrl gasilec. Obilno deževje na jugu Nemčije vremenoslovci napovedujejo tudi za danes.

mc/ut/tib/kad/lkr/mc
© STA, 2024