Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK/GAZA - Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da pozitivno ocenjuje nov načrt za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev talcev, ki ga je v petek predstavil ameriški predsednik Joe Biden in ga označil za žarek upanja po mesecih vojne. Hamas je sporočil, da na predlog gleda pozitivno, saj predvideva trajno prekinitev ognja, umik izraelskih sil iz Gaze, obnovo in izmenjavo zapornikov. Biden je predstavil predlog za prekinitev ognja v Gazi, na katerega naj bi Izrael pristal ob posredovanju ZDA, Katarja in Egipta. Načrt v treh fazah predvideva trajno prekinitev ognja. Podporo predlogu je med drugim izrazil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden in belgijski premier Alexander De Croo sta v petek ponovno potrdila zavezo za nadaljnjo podporo Ukrajini in govorila o tem, kako najbolje izkoristiti zaplenjeno rusko premoženje v korist Ukrajine, je sporočila Bela hiša. Voditelja sta potrdila pomen zveze Nato in potrebo po spremljanju ruskih groženj integriteti volitev v demokratičnih državah. De Croo je, kot je dejal po pogovorih, Bidnu zagotovil, da je Belgija zaupanja vreden partner glede Ukrajine. Potem ko je Biden Ukrajini dovolil, da ameriško orožje uporablja tudi za omejene napade na rusko ozemlje, je De Croo dejal, da Belgija Ukrajini tega ni dovolila.

KIJEV - Rusija je ponoči izstrelila skupno sto raket in brezpilotnih letal na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. V napadu so bili poškodovani energetski objekti v petih regijah, so sporočile ukrajinske letalske sile. Poročil o morebitnih žrtvah ni. Po navedbah ukrajinskega distributerja Ukrenergo je to že šesti obsežni zračni napad na civilno energetsko infrastrukturo od marca.

TEHERAN - Iran je obsodil uvedbo novih sankcij EU zaradi dobave brezpilotnih letal Rusiji in oboroženim skupinam na Bližnjem vzhodu. Zunanje ministrstvo v Teheranu je potezo označilo za obžalovanja vredno. EU se je znova zatekla k zastarelemu in neučinkovitemu orodju sankcij proti močnemu Iranu, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva. EU je v v petek zaradi dobave dronov Rusiji, namenjenih njeni agresiji na Ukrajino, zagotavljanja dronov oboroženim skupinam na Bližnjem vzhodu ter sodelovanja v iranskem programu proizvodnje brezpilotnih letalnikov uvedla sankcije še proti šestim iranskim posameznikom in trem pravnim osebam. Med njimi sta tudi iranski obrambni minister in poveljnik enote iranske revolucionarne garde.

REYKJAVIK - Na Islandiji potekajo predsedniške volitve. Volivci izbirajo med 12 kandidati in kandidatkami, med katerimi pa ni dosedanjega predsednika Gudnija Johannessona, ki se ne poteguje za tretji mandat. Glede na javnomnenjske raziskave se obeta tesna tekma med tremi kandidatkami, med njimi je nekdanja premierka Katrin Jakobsdottir, vodja stranke Levo-zeleno gibanje. Glede na javnomnenjske raziskavo, ki jo je v petek objavil časnik Morgunbladid, naj bi prejela 26 odstotkov glasov. S 24 odstotki ji sledi podjetnica Halla Tomasdottir, na tretjem mestu je z 19 odstotki Halla Hrund Logadottir, strokovnjakinja za okolje, Arktiko in energetiko. Izid volitev bo znan v nedeljo zvečer.

ČEDAD - V italijanski Furlaniji-Julijski krajini po hudem neurju nadaljujejo iskanje dveh deklet in fanta, ki jih je včeraj pri Čedadu odnesla reka Nadiža. Možnosti, da so še živi, so skoraj dan po izginotju izjemno majhne. Dve dekleti in fant so bili ob reki Nadiži v Premarjagu blizu Čedada, ko jih je presenetila ogromna količina vode. Na pomoč so poklicali z otoka sredi reke. Opazili so jih mimoidoči, ki so jim vrgli tudi vrvi, a se jih niso mogli več držati. S posnetkov na družbenih omrežjih je bilo mogoče tudi videti, kako so se poskušali oprijeti eden drugega, a jih je sila vode na koncu odnesla.

PRETORIA - Na parlamentarnih volitvah v Južnoafriški republiki je vladajoča stranka Afriški nacionalni kongres ANC prvič po treh desetletjih izgubila absolutno večino. Po preštetih 97,51 odstotka glasov je prejela 40,11-odstotno podporo, je sporočila volilna komisija. V zadnjih 30 letih je stranka ANC na vsakih volitvah dobila absolutno večino in sama vodila najmočnejše gospodarstvo na afriški celini. Izguba absolutne večine pa pomeni, da bo morala ANC za vodenje države prvič v zgodovini oblikovati koalicijo.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v petek soglasno odločil, da se bo misija ZN v Iraku (Unami), ki je bila ustanovljena po ameriški invaziji na Irak leta 2003, končala konec leta 2025. Za konec misije je zaprosila iraška vlada. Iraški premier Mohamed Šia al Sudani je v pismu Varnostnemu svetu sporočil, da ni več razlogov za nadaljevanje misije ZN. Unami ima danes le še 700 članov, ki večinoma svetujejo iraški vladi glede političnih vprašanj in varnostnih reform.

vb/vb
© STA, 2024