Pregled - evropske volitve 2024 do 15. ure

Ljubljana, 31. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - EU za večjo globalno konkurenčnost podpira zeleni in digitalni prehod ter reforme in naložbe, ki krepijo kohezijo in konkurenčnost gospodarstva. Stranke in liste, ki bodo sodelovale na evropskih volitvah, se pri tem zavzemajo za transparentna vlaganja v raziskave in razvoj, odpravo birokratskih ovir in krepitev strateških panog. STA odgovore kandidatnih list objavlja na posebni volilni spletni strani: sta.si/qe3dnV.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na dopisni seji odločala o vlogah za akreditacije za opazovanje volitev evropskih poslancev iz Slovenije. Akreditacije bodo izdane predstavnikom organizacije Transparency International Slovenia, mednarodne organizacije civilne družbe za opazovanje volitev Election-Watch.EU in bolgarske tiskovne agencije BTA.

LJUBLJANA/RADLJE OB DRAVI/ŠKOFJA LOKA/CELJE/LJUTOMER - Nosilka liste SDS za evropske volitve Romana Tomc je v Radljah ob Dravi obiskala stojnico in se srečala z županom Alenom Bukovnikom. Kandidat Milan Zver je obiskal stojnico v Škofji Loki in v Ljubljani, ki jo bo obiskala tudi kandidatka Karin Planinšek. Kandidat Aleš Hojs pa je obiskal stojnico v Celju in v Ljutomeru. Mobilna kavarna Slovenske demokratske mladine s predstavitvijo kandidatke Zale Tomašič je bila dopoldne v Črnomlju, popoldne pa se mudi v Metliki.

SLOVENJ GRADEC/RAVNE NA KOROŠKEM - Potujoča kavarna NSi s kandidatko za evropsko poslanko Mojco Erjavec se je dopoldne ustavila v Slovenj Gradcu, popoldne pa v Ravnah na Koroškem.

ŠENTILJ - Delegacija Vesne in avstrijske stranke Zelena Štajerska je obiskala deponijo na murskem otoku pri Ceršaku na avstrijsko-slovenski meji, kamor se odlagajo nevarne snovi, ki ogrožajo pitno vodo in tla v celotni okolici. V delegaciji so sopredsednik Evropskih zelenih Thomas Waitz, predsednica Zelenih Štajerske Sandra Krautwaschl in poslanec Zelenih Štajerske Andreas Lackner, ter kandidati Vesne na evropskih volitvah Urša Zgojznik, Vladimir Prebilič in Saša Fras, ki so opozorili, da je le vprašanje časa, kdaj bo na tem območju prišlo do okoljske katastrofe.

LJUBLJANA - Gibanje Svoboda je na družbenih omrežjih objavila video, v katerem nosilka liste za evropski parlament Irena Joveva izpostavlja pomen duševnega zdravja. "Marsikdo, ki ima težave z duševnim zdravjem, se bojuje v tišini, kar pa ni prav. Vedeti morate, da niste sami," je dejala.

LJUBLJANA - Levica je na družbenih omrežjih objavila video, v katerem nosilka liste za evropske volitve Nataša Sukič kot DJ-ka vrti glasbo. Ob tem je poudarila, da bo tudi v EU nadaljevala boj za vse ranljive družbene skupine, tudi LGBTIQ+. Objavili so tudi zapis kandidatke Svetlane Slapšak, v katerem izpostavi, da nikoli ni prepozno opozoriti na pereče probleme neenakosti, revščine, brezupa mladih, žalosti starih in represije nad ženskami in drugimi spoli v neštetih oblikah.

lem/moz/bdo/tz/tz
© STA, 2024