Koncertna poletna noč v Schönbrunnu v znamenju Wagnerja, Smetane in Verdija

Dunaj, 3. junija - Koncertna poletna noč v dunajskem Schönbrunnu bo letos v znamenju skladateljev Richarda Wagnerja, Bedricha Smetane in Giuseppeja Verdija. Dirigent Dunajskih filharmonikov bo latvijski maestro Andris Nelsons. Kot solistka bo na petkovem brezplačnem koncertu nastopila norveška operna pevka Lise Davidsen.

Avstrija.
Palača Schönbrunn na Dunaju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so Dunajski filharmoniki napovedali na svoji spletni strani, bo Davidsen zapela dve ariji: iz Wagnerjeve opere Tannhäuser in Verdijeve opere Moč usode.

Poudarek letošnjega koncertnega programa je na priljubljenih delih 19. in 20. stoletja iz bogate evropske glasbene zakladnice. Ob 200. obletnici rojstva češkega skladatelja Smetane bodo izvedli tri njegova dela. Na programu je tudi po eno delo francoske skladateljice Auguste Holmes ter armenskega skladatelja Arama Iljiča Hačaturjana in ruskega skladatelja Dmitrija Šostakoviča.

Prvi koncert poletne noči v Schönbrunnu so pripravili pred dvema desetletjema, leta 2004. Zamisel, da klasično glasbo omogočijo vsem in s tem obdarijo vse ljubitelje glasbe, zaznamuje dunajsko koncertno poletno noč še danes.

mlj/jvo
© STA, 2024