Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 30. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred začetkom seje vlade izrazila željo, da bi potrdili predlog sklepa za priznanje Palestine kot suverene in neodvisne države. Prepričana je, da gre za zelo pomembno sporočilo miru. Pri tem je zavrnila trditve, da so s priznanjem pohiteli zaradi evropskih volitev, saj da se je sama za to zavzemala že kar dolgo časa.

LJUBLJANA - Cilj vlade pri prizadevanjih za priznanje Palestine ni zmanjšanje trpljenja Palestincev, je izjavil poslanec NSi Jožef Horvat in dodal, da se priznanje tempira s prihajajočimi evropskimi volitvami. Prepričan je, da pričakovanja, ki jih je vlada predstavila na začetku procesa priznanja Palestine, niso bila izpolnjena. Dejal je, da NSi sklepu o priznanju Palestine ne bo nasprotovala.

LJUBLJANA - Koalicija je v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadala, je na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ugotavljal prvak SDS Janez Janša. Kritike na vlado pa je med drugim usmeril tako na področju zdravstva, obvladovanja migracij, kot na plačni sistem v javnem sektorju. Na področju zdravstva je od celega paketa obljub morda realiziranih šest odstotkov. Čakalne vrste so se podaljšale, poteka zdravniška stavka, ki je najdaljša v zgodovini. Stavkajo tudi upravne enote, od hitrosti katerih je v veliki meri odvisna hitrost razvoja, je dejal.

LJUBLJANA - Poslanec NSi Jožef Horvat je dve leti vlade Roberta Goloba pospremil z besedami, da smo spremljali dve leti počasnega učenja. Gledamo že četrto ponovitev vlad novih obrazov, rezultati pa so podobno neučinkoviti kot v prejšnjih predstavah, je dodal. Kljub temu ocenjuje, da bo vlada zaradi udobne večine v DZ zdržala do konca mandata.

LJUBLJANA - Predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije in zdravniškega sindikata Fides so se sestali v sredo in si izkazali medsebojno podporo v svojih stavkovnih aktivnostih. V obeh sindikatih so prepričani, da so bila dosedanja pogajanja z vlado zaznamovana z zavajanjem, zakonskimi omejitvami stavke in neresnimi pristopi s strani vlade.

LJUBLJANA - Holding Slovenske elektrarne (HSE) je državi kot del povračila naknadnega vplačila kapitala iz decembra 2022 vrnil še 75 milijonov evrov. S tem je državi vrnil celoten znesek pomoči v višini 492 milijonov evrov. Pomoč je SDH decembra 2022 družbi HSE kot krovnemu podjetju enega od dveh energetskih stebrov v državi odobrila za premoščanje izrednih likvidnostnih razmer, ki so bile posledica energetske krize, izjemno nizke hidrologije in zaustavitve Termoelektrarne Šoštanj zaradi zaprtja enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje.

LJUBLJANA - Slovenija se je po skupni oceni turističnega razvoja, ki jo je med 119 državami izvedel Svetovni gospodarski forum, uvrstila na 42. mesto. Rezultati po besedah ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana kažejo, da smo na področju spodbujanja razvoja turizma na pravi poti, moramo pa na določenih področjih nadaljevati z izboljšavami. Prvo mesto Slovenije na lestvici indeksa turističnega razvoja po indikatorju ocene strategije znamčenja po oceni direktorice STO Maje Pak Olaj potrjuje uspešnost njihovih promocijskih aktivnosti. Na prvem mestu lestvice turističnega razvoja za leto 2024 so sicer ZDA, prvo peterico pa zaokrožujejo Španija, Japonska, Francija in Avstralija.

LJUBLJANA/SARAJEVO - Po poročilih, da so ministri Republike Srbske v vladi BiH zaradi podpore resoluciji ZN o Srebrenici blokirali glasovanje slovenskih državljanov na evropskih volitvah, je zunanje ministrstvo javilo, da Slovenija uradnega obvestila o tem ni prejela in pričakuje, da do tega ne bo prišlo. So pa opozorili na nesprejemljivost politizacije volitev. Dodajajo, da bo Slovenija tudi v prihodnje BiH podpirala na njeni evropski poti, če bo BiH spoštovala temeljne vrednote EU.

NOVA GORICA - V Novi Gorici so odprli humanitarni center, kamor se bo preselila celotna dejavnost območnega združenja Rdečega križa. Novi prostori bodo dali priložnost za širitev obstoječih programov in za umeščanje obstoječih na eni lokaciji. Objekt so gradili in opremljali v dveh fazah, celotna investicija je znašala skoraj 600.000 evrov.

LJUBLJANA - Od danes zvečer do petka zvečer bodo pogoste padavine z nevihtami, možni bodo močnejši nalivi. Močneje bodo narasli hudourniški vodotoki. Agencija RS za okolje je za zvečer za celotno državo z izjemo severovzhoda izdala oranžno opozorilo, za severovzhod pa rumeno. V petek za državo velja oranžno opozorilo. Povečana je nevarnost zemeljskih plazov.

LJUBLJANA - Pri Mladinski knjigi so v zbirkah Nova slovenska knjiga, Premiki in Kultura izšla tri dela, roman Sibirija Tanje Mastnak o ekipi raziskovalcev šamanistične kulture, esejistični prvenec Helene Koder Krošnja z neznanimi sadeži in pripoved Primer: Anhovo Jasmine Jerant, ki ozavešča o okoljskem problemu v bližini Anhovega.

RADOVLJICA - Tradicionalni, že 42. Festival Radovljica, ki daje poudarek stari glasbi, bo letos potekal med 10. in 27. avgustom. Program bo tudi tokrat obsegal deset koncertov, poudarek pa bo na glasbi 17. in 18. stoletja, so na današnji novinarski konferenci v Radovljici povedali organizatorji festivala. Festival bo 10. avgusta odprl mladi nizozemski ansambel Castello Consort s komorno glasbo, ki so jo igrali na dvoru Leopolda Viljema Avstrijskega v Bruslju 17. stoletja.

apo/apo
© STA, 2024