Raziskava: Zanimanje nemških vlagateljev za Slovenijo se povečuje

Ljubljana, 28. maja - Zanimanje nemških vlagateljev za Slovenijo se povečuje, uvrstili so jo na prvo mesto med državami srednje in vzhodne Evrope, je pokazala raziskava Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Med največjimi izzivi Slovenije so izpostavili visoko obdavčitev dela, nepredvidljivost gospodarske politike in pomanjkanje kvalificiranih delavcev.

Ljubljana, GZS.
Novinarska konferenca predsednic in predsednikov 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj, na kateri so med drugim spregovorili o napovedih dodatnih davkov in prispevkov s strani vlade, socialnem dialogu, razvojnih ciljih Slovenije in kmetijski problematiki.
Predsednica AHK Slovenija Dagmar von Bohnstein.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenija se je izkazala kot močna poslovna partnerica nemških vlagateljev. Čeprav je trg razmeroma majhen, številna nemška podjetja črpajo obsežno strokovno znanje slovenskih podjetij, njihovo inovacijsko moč in visoko kvalificirane strokovnjake, je izpostavila predsednica zbornice Dagmar von Bohnstein.

Kljub vsemu je po njenih besedah še vedno čutiti negotovost glede nadaljnjega razvoja. Med razlogi za to sta tudi energetska kriza in vztrajno visoka inflacija.

mlu/jes/jb
© STA, 2024