Pregled - evropske volitve 2024 do 15. ure

Ljubljana, 28. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - EU se je po letih usklajevanja uspela dogovoriti o migracijskem paktu, ki bi lahko ob uspešni implementaciji vodil v odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah. Liste, ki se bodo potegovale za vstop v Evropski parlament, imajo zelo različna stališča tako o paktu, kot tudi o smiselnosti nadzora, ki ga Slovenija izvaja na meji s Hrvaško. Stališča kandidatnih list STA objavlja na posebni spletni strani: sta.si/qd3zLM.

VRHNIKA/RADOVLJICA/ŠKOFJA LOKA/VELENJE - Nosilka liste SDS za evropske volitve Romana Tomc je obiskala Vrhniko, kandidat SDS Milan Zver pa Radovljico in Škofjo Loko. Udeležil se je tudi spletnega srečanja z dijaki Šole za storitvene dejavnosti Velenje.

MURSKA SOBOTA/GORNJI PETROVCI/HODOŠ/MORAVSKE TOPLICE- Potujoča kavarna NSi s kandidati za evropske poslance Matejem Toninom, Ljudmilo Novak, Janezom Ciglerjem Kraljem, Davidom Klobaso in poslancem NSi Jožefom Horvatom potuje po severovzhodu Slovenije. Dopoldne so volivce nagovarjali v Murski Soboti, Gornjih Petrovcih, Hodošu in Moravskih Toplicah.

LJUBLJANE - Gibanje Svoboda nadaljuje s poudarjanjem svojih programskih prioritet na družbenih omrežjih. Nosilka liste Irena Joveva se je v današnji objavi zavzela za ohranitev spoštljive in napredne Evrope brez sovraštva in nestrpnosti. Kandidat stranke Matej Grah je izpostavil, da brez mladih, ki bi prevzeli kmetijske dejavnosti, ni moč govoriti o trajnostnem razvoju kmetijstva, kandidatka Janja Sluga pa, da EU omogoča, da tudi manjše države dobijo priložnost, da odločajo o velikih temah prihodnosti. "Zato je vsak glas del velike odločitve. Vsak glas šteje dvojno. Za Slovenijo in za Evropo," je dodala.

LJUBLJANA - Levica nadaljuje kampanjo pod sloganom Varnost. V tokratnem videu, objavljenem na družbenih omrežjih, sta kandidatki stranke Tarra Stermšek Kristan in Katja Sluga, plakate stranke z napisom Varnost sta blaginja in mir dopolnili še z napisoma Varnost je streha nad glavo in Varnost je redna zaposlitev.

NOVO MESTO/LJUBLJANA - Zeleni Slovenije so se z volivci danes srečali v Novem mestu. "Ljudje verjamejo v EU, vendar pričakujejo od nje bistveno več, kot so morda pričakovali v prejšnjih petih letih, predvsem na področju sociale in varnosti," je v izjavi za medije dejal nosilec liste Zelenih Slovenije Klemen Grošelj. Kandidat Aleksander Merlo pa je v Ljubljani podpisal peticijo za varen in dostopen splav v Evropski uniji.

lad/apo
© STA, 2024