Pregled - evropske volitve 2024 do 15. ure

Ljubljana, 27. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - V luči zaostrenih varnostnih razmer se krepijo pozivi k močnejši obrambni aktivnosti EU. Tudi liste iz Slovenije, ki se bodo potegovale vstop v Evropski parlament, se večinoma s tem strinjajo, precej enotne so tudi glede nujnosti zmanjšanja odvisnosti EU od ZDA. Razdeljene pa so pri vprašanju, ali naj EU dobi evropskega komisarja za obrambo. Stališča kandidatnih list STA objavlja na posebni spletni strani: sta.si/qr6Ve1.

KOPER/IZOLA/PIRAN - Kandidata SD za evropska poslanca Mojca Kleva Kekuš in Matjaž Nemec sta obiskala Obalo, kjer sta v izjavi za medije pozvala k podpisu vseevropske pobude evropskih socialistov in demokratov ter evropskih Zelenih za obdavčitev premoženja velikih vrednosti za financiranje ekološkega in socialnega prehoda. Nemec je na družbenih omrežjih opozoril še na podaljševanje kontrol na notranjih mejah nekaterih držav EU, zaradi česar mora biti prioriteta naslednje Evropske komisije implementacija reforme schengna, da se omeji samovolja posamičnih držav, ki načenjajo vrednote EU, meni.

AJDOVŠČINA/NOVA GORICA/KRŠKO - Kandidat SDS za evropskega poslanca Milan Zver je obiskal Ajdovščino in Novo Gorico. Mobilna kavarna Slovenske demokratske mladine s predstavitvijo kandidatke SDS za evropsko poslanko Zalo Tomašič pa se danes mudi v Krškem.

LJUBLJANA - Gibanje Svoboda te dni volivce nagovarja tudi na družbenih omrežjih z objavo kratkih videov kandidatov. "Akta o svobodi medijev se ne rabi bati nihče, razen tisti, ki se bojijo točno tega - svobodnih medijev," je v videu sporočila nosilka liste Svobode Irena Joveva.

TRŽIČ/RADOVLJICA/KRANJ/MEDVODE - Potujoča kavarna NSi s kandidatoma za evropska poslanca Matejem Toninom in Katjo Berk Bevc je dopoldne obiskala Tržič in Radovljico, popoldne pa obiskuje Kranj in Medvode.

LJUBLJANA - Iniciativa Glas ljudstva je kandidatnim listam za evropske volitve zastavila 12 po njihovi oceni ključnih vprašanj za prihodnost Evrope. Liste, ki so na vprašanja odgovorile, med drugim podpirajo večjo vključenost civilne družbe v postopkih oblikovanja politik v Evropskem parlamentu. Na vprašanja sicer niso odgovorili v SDS, NSi, SLS in Resni.ci. Predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull je dejal, da želijo v predvolilnem času dobiti zelo konkretne odgovore in zaveze, kako bodo kandidati, če bodo izvoljeni, tudi delovali. Napovedal je, da bodo v iniciativi vztrajali, da izvoljeni kandidati svoje obljube izpolnijo, če pa ne, pa da se ljudje tega zavedajo.

lem/moz/npe/apo
© STA, 2024