Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

DOHA - Zunanja ministrica Tanja Fajon vidi v Gazi, kjer Izrael od oktobra izvaja vojaško operacijo, "znake genocida" in kršitev mednarodnega prava z izkoriščanjem lakote v vojne namene. V pogovoru za televizijo Al Jazeera je menila, da ni bilo storjeno dovolj za končanje vojne v Gazi. Spregovorila je tudi o prizadevanjih Slovenije za priznanje Palestine. Kot je pojasnila, se je Slovenija odločila, da sproži postopek priznanja v odsotnosti konkretnega mirovnega načrta, za to pa se je odločila iz moralne dolžnosti, kot simbolno dejanje, da bi Palestincem dali upanje. Ministrica je izrazila upanje, da bodo temu sledile tudi druge države.

LJUBLJANA - Medtem ko na ministrstvu za okolje dokončno odločitev o uvedbi kavcijskega sistema še sprejemajo, se daljša seznam deležnikov, ki so naklonjeni njegovi vpeljavi. Med njimi je tudi večina večjih trgovskih družb, prisotnih na slovenskem trgu. Te bi ob morebitni uvedbi sistema delovale kot glavni organizatorji prevzemnih mest za embalažo.

LJUBLJANA - Članice Zadružne zveze Slovenije, 59 zadrug in tri podjetja, bodo v četrtek volile organe zveze. Za štiriletni mandat predsednika zveze se bosta potegovala dva kandidata, sedanji predsednik Borut Florjančič, ki je na tem položaju od junija 2020, in nekdanji dolgoletni direktor tolminske zadruge Niko Maver. Florjančič je prepričan, da zadružništvo igra ključno vlogo v sedanjem času kot pomemben gospodarski akter na podeželju, Maver pa pred volitvam ne želi dajati izjav.

GRADEC - V prometni nesreči na jugu avstrijske Štajerske je bilo v soboto udeleženo vozilo slovenske družine, pri čemer so poškodbe utrpeli vsi štirje potniki, starša in dva otroka. Štiriletnika so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Gradec.

LJUBLJANA - Oddelek za psihoonkologijo Onkološkega inštituta Ljubljana ta mesec obeležuje 40 let delovanja. Psihoonkološka obravnava je danes izjemno pomemben del celostne obravnave bolnikov z rakom, ki zmanjšuje duševno stisko bolnikov in prispeva k višji kakovosti življenja, so sporočili z inštituta.

LJUBLJANA - Slovenska Karitas je v sodelovanju z veleposlaništvom Poljske in Ukrajine v sklopu svetovnega dneva kolesarjenja v Ljubljani organizirala dobrodelno kolesarjenje #CyclingForUkraine, s katerim zbira sredstva za pomoč Ukrajini. Dobrodelni kolesarji so začeli kolesariti ob Koseškem bajerju, pot pa so zaključili na Mostecu.

MARIBOR - Maribor je bogatejši za javno plastiko Metkino nabodalo, ki jo je izdelala kiparka Metka Kavčič. Pred dnevi so jo postavili ob osrednji tržnici pred vhodom v kulturno četrt Minoriti. Na Lentu pri Hiši Stare trte pa od začetka pomladi stoji bronasta maketa mesta in tako dopolnjuje novo podobo tega dela nabrežja Drave.

mrn/mrn
© STA, 2024