Pregled - evropske volitve 2024 do 15. ure

Ljubljana, 23. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Zadnja širitev EU je bila leta 2013 in čeprav je bilo danih veliko obljub, na svojo priložnost še vedno čakajo države Zahodnega Balkana. Nekatere so bolj uspešne pri izpolnjevanju pogojev, druge manj. Evropsko perspektivo je dobila tudi Ukrajina. Stranke in liste, ki bodo sodelovale na evropskih volitvah, širitev načelno podpirajo, so sporočile za STA, ki odgovore objavlja na posebni volilni strani: sta.si/qOQed7.

ŽALEC/POLZELA/ČRNA NA KOROŠKEM/RAVNE NA KOROŠKEM - Kandidata Svobode na evropskih volitvah Janja Sluga in Marjan Šarec sta obiskala Žalec, kjer sta se srečala tamkajšnjimi prostovoljnimi gasilci, na Polzeli pa sta se srečala s tamkajšnjimi predstavniki civilne iniciative. S prostovoljnimi gasilci sta se srečala tudi v Črni na Koroškem, na Ravnah na Koroškem pa sta obiskala Kulturni center.

LJUBLJANA/ŠKOFJA LOKA - SDS volivce nagovarja na stojnici v Ljubljani. Mobilna kavarna Slovenske demokratske mladine s predstavitvijo kandidatke SDS za evropsko poslanko Zale Tomašič pa je danes v Škofji Loki.

SEVNICA/KRŠKO/BREŽICE - Potujoča kavarna NSi je s kandidatko za evropsko poslanko Katjo Berk Bevc dopoldne obiskala Sevnico in Krško, popoldne pa se mudi v Brežicah.

LJUBLJANA - Društvo za zaščito živali Ljubljana je skupaj z Zvezo nevladnih organizacij za zaščito živali Slovenije pozvalo kandidate za poslance v Evropskem parlamentu, da se zavežejo k podpori dobrobiti živali, saj je Evropska unija živali prepoznala kot živa čuteča bitja že leta 1997, Slovenija pa leta 2020. Do srede je zavezo podpisalo 13 kandidatov za evropske poslance iz Slovenije; Urša Zgojznik (Vesna), Vladimir Prebilič (Vesna), Nouhoum Ibrahim (Vesna), Matej Grah (Svoboda), Milan Brglez (SD/S&D), Tjaša Zorc Rupnik (Nič od tega), Amadeja Kugl (Nič od tega), Aleksandra Vasiljević (SD), Janez Stariha (Nič od tega), Andreja Marolt (Vesna), Darko Hribar (Nič od tega), Marike Grubar (Vesna) in Irena Joveva (Svoboda/Renew).

LJUBLJANA - Po sredini večerni okrogli mizi z naslovom Slovenska identiteta v evropski družini narodov, na kateri so sodelovali poslanec SDS Anže Logar, nekdanji predsednik vlade in evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik stranke Slovenska skupnost Damjan Terpin, nekdanja evropska poslanka Angelika Mlinar in avstralski Slovenec Andrew Bratina, so iz Svetovnega slovenskega kongresa sporočili, da so si bili govorci enotni, da je bilo članstvo v EU eden od ključnih državniških ciljev po osamosvojitvi in prepoznali pomen vstopa Slovenije v EU. Odločitve sprejete v EU se prenesejo v države članice, zato je zelo pomembno, kdo nas bo zastopal v Bruslju. Najbolje bi bilo, da bi nas zastopali politiki z jasno identiteto, saj je brez te nemogoče začrtati jasne cilje, so izpostavili. Ob koncu so udeleženci omizja pozvali k aktivni udeležbi na evropskih volitvah.

lem/set/apo
© STA, 2024