Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 22. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrglo pobudo zdravniškega sindikata Fides in zdravnika Milenka Stankovića za oceno ustavnosti odloka, ki določa zdravniške storitve v času aktualne stavke zdravnikov. Ocenilo je, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka. V Fidesu so zaskrbljeni nad odločitvijo ustavnega sodišča. Menijo, da stališče ustavnega sodišča ni jasno in nesporno. Kmalu bodo sprožili tudi postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti novele zakona o zdravniški službi.

LJUBLJANA - V zdravniškem društvu, zbornici in združenju zasebnih zdravnikov pozdravljajo načrtovano noveliranje zakona o zdravstveni dejavnosti. A menijo, da je konec dvojne prakse zdravnikov le obrobni del, bolj pomembna za ohranitev javnega zdravstva sta ustrezno plačilo zdravstvenih storitev in izenačitev plačila za delo med javnimi in zasebnimi izvajalci.

LJUBLJANA - Poslanske skupine Svoboda, SDS, NSi in SD so v DZ napovedale podporo predlogu za posvetovalni referendum o zagotavljanju oskrbe z elektriko z drugim blokom krške nuklearke in drugimi nizkoogljičnimi viri. Proti so v Levici; menijo, da se želi izsiliti bianco menico za zelo drag projekt, brez možnosti opredelitve samo za obnovljive vire. Mladi za podnebno pravičnost pa so pred začetkom poslanske razprave ponovno pozvali k večji transparentnosti pri sprejemanju odločitev, povezanih s projektom.

LJUBLJANA - Slovenija bo še za šest mesecev oziroma do 21. decembra podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, je sporočil notranji minister Boštjan Poklukar. Slovenija je odločitev o podaljšanju nadzora sporočila, potem ko je podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo za pol leta napovedala Italija. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je Poklukarju zagotovil, da režim mejne kontrole z njihove strani ostaja enak kot do sedaj.

LJUBLJANA/KOPER - Premier Robert Golob je pozdravil napoved kolegov iz Španije, Irske in Norveške, da bodo te države 28. maja priznale Palestino. Enako se je odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je ob tem spomnila, da je prvo potezo v tej smeri potegnila Slovenija, ki da se še naprej pogovarja z več podobno mislečimi evropskimi državami o uresničitvi te obljube.

LJUBLJANA - Stranka Levica v poslanski pobudi poziva vlado, naj preveri točnost španskih navedb glede ladje Borkum, ki je na poti proti Luki Koper, saj da bi bilo lahko na njej orožje, namenjeno v Izrael. Želijo si ustreznega preverjanja tovora in preprečitev tovorjenja kakršnegakoli orožja v Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture. Ministrstvo za infrastrukturo je v ponedeljek po pozivih k prepovedi vplutja ladje javilo, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati.

KOPER - Predsednik vlade Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar sta v Kopru slovesno podpisala pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicine v novi stavbi Fakultete za vede o zdravju v Izoli. Pristojni zagotavljajo, da bo študij kakovosten.

LJUBLJANA - Vlada naj bi v četrtek predvidoma obravnavala predlog zakona, s katerim naj bi sledeč odločbi ustavnega sodišča urejali sodniške in tožilske plače, je na akademiji ob 30-letnici delovnega in socialnega sodstva napovedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Edino rešitev za prostorsko stisko ljubljanskih sodišč pa vidi v novi sodni stavbi.

LJUBLJANA - Stavkajoči novinarski sindikati in uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so danes podpisali stavkovni sporazum in tako končali skoraj dve leti trajajočo stavko. Uprava RTVS se v sporazumu zavezuje, da bo v dogovorjenih rokih izpolnila stavkovne zahteve, med drugim novinarsko in uredniško avtonomijo ter stabilno in primerno financiranje RTVS.

LJUBLJANA - Zavod Gostoljubnost slovenskih domov, Združenje sobodajalcev in Združenje lastnikov nepremičnin Slovenije ostro nasprotujejo predlogu zakona o gostinstvu, ki bi omejil oddajanje nepremičnin v kratkotrajni najem. Prepričani so, da je v neskladju z ustavo, ob tem pa izpostavljajo, da na ceno stanovanj in najemnin kratkoročne namestitve ne vplivajo pomembno.

LJUBLJANA - Afrika se sooča s hudimi posledicami podnebnih sprememb, čeprav sama zelo malo prispeva h globalnim izpustom toplogrednih plinov, je na uvodu mednarodne konference Dan Afrike v Centru Rog dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Zeleni prehod je tudi sicer v središču 13. izvedbe te konference v Sloveniji, ki se je med drugim udeležujeta predsednica ruandskega parlamenta Donatille Mukabalisa in malavijski minister za informiranje Moses Kunkuyu Kalongashawa.

LJUBLJANA - V spomin na 22. maj 1992, ko je Slovenija postala članica Združenih narodov, obeležujemo dan slovenske diplomacije. Zunanje ministrstvo se je ob tej priložnosti s posebnim dogodkom spomnilo na letos preminulo nekdanjo veleposlanico Jožico Puhar.

LJUBLJANA - Povprečna plača za marec je v bruto znesku znašala 2332,70 evra in je bila od plače za mesec prej nominalno nižja za 2,3 odstotka, realno pa za 2,1 odstotka. Povprečna neto plača je znašala 1480,90 evra in je bila od plače za februar lani nominalno nižja za 2,2 odstotka, realno pa za 2,0 odstotka, so sporočili s statističnega urada.

PTUJ - Na Ptuju se bo med 22. junijem in 31. avgustom na 16. mednarodnem glasbenem festivalu Arsana odvilo več kot 50 dogodkov. Na prizoriščih najstarejšega slovenskega mesta bo nastopilo več kot 400 domačih in tujih ustvarjalcev. Festival bo imel tudi bogat spremljevalni program, je na konferenci za novinarje povedal direktor festivala Mladen Delin.

NOVO MESTO - V Jakčevem domu Dolenjskega muzeja Novo mesto poteka jubilejna, 20. mednarodna likovna kolonija, ki gosti šest akademsko izobraženih likovnikov iz Slovenije, Italije in Avstrije. V ta namen so razstaviščne prostore za nekaj dni spremenili v skupinski atelje, dela, ki bodo nastala, pa bodo na koncu razstavljena na skupinski razstavi.

LJUBLJANA - Na mednarodnem natečaju NLB Skupine sta bili izbrani deli, ki bosta povabljeni k predstavitvi na otvoritveni razstavi galerije Bankarium v Ljubljani. Avtorica dela From presence to memory and back je Adrijana Kadić, Dalea Kovačec in Marko Damiš pa sta avtorja dela From Birth to Byte: A Generative Lifescape. Galerijo bodo odprli v začetku leta 2025.

mrn/bdo
© STA, 2024