Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 21. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

BORMIO - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar bo zadnji teden dirke po Italiji začel kot prepričljivo vodilni. Pred gorsko 16. etapo od Livigna do Monte Pana nad Santo Cristino mu je v skupnem seštevku najbližje Britanec Geraint Thomas s 6:41 minute zaostanka. Slovenski as je s četrto etapno zmago na Giru že tako rekoč odločil vprašanje zmagovalca. Začetek 16. etape je prestavljen zaradi zmede glede poteka trasa, saj so kolesarji grozili, da ne bodo startali zaradi težkih vremenskih razmer.

ABU DABI - Na svetovnem prvenstvu v judu je na sporedu za Slovenijo udarni dan. V kategoriji do 63 kg se bo predstavila Andreja Leški, ki je lani na tovrstnem tekmovanju v Dohi osvojila srebrno kolajno. V kategoriji do 81 kg bo nastopil novinec na SP Nace Herkovič.

LJUBLJANA - Slovensko moško teniško reprezentanco čez mesec dni čaka drugi letošnji nastop v Davisovem pokalu. Po februarskem tesnem porazu s Kitajsko je Slovenija padla v tretjo regionalno skupino tekmovanja. V Ulcinju v Črni gori bo od 19. do 22. junija sodelovalo sedem ekip. Poleg Slovenije bodo nastopile še ekipe Azerbajdžana, Cipra, Kosova, Moldavije, Črne gore in Severne Makedonije. Napredovale bodo tri države. Obe najboljši v skupini in zmagovalec dvoboja drugouvrščenih ekip v skupini. Kapetan Grega Žemlja je že izbral igralce, na katere bo računal v Črni gori. To so Bor Artnak, Sebastian Dominko, Matic Križnik, Žiga Šeško in Jan Kupčič.

NEW YORK - Ameriška medijska mreža ESPN je v ponedeljek objavila seznam 12 najboljših igralcev, ki so se po njenem mnenju najbolj izkazali v dosedanjih dveh krogih končnice severnoameriške košarkarske lige NBA. Med izbranimi je tudi slovenski zvezdnik Luka Dončić, ki je v izboru zasedel peto mesto. Dallas Mavericks se bodo v tretjem krogu končnice prvenstva pomerili z najboljšim obrambnim moštvom lige Minnesoto Timbewolves, kar bi za slovenskega košarkarskega virtuoza znalo predstavljati kar precejšen izziv. Toda omenjeni medij ob tem izpostavlja, da je Dončić izziv za vsako obrambo, tudi za najboljšo v ligi.

VANCOUVER - Znan je še zadnji konferenčni finalist v severnoameriški hokejski ligi NHL. To je zasedba Edmonton Oilers, ki je v odločilni sedmi tekmi konferenčnega polfinala zahoda premagala Vancouver Canucks s 3:2 in napredovala v finale zahodne konference. Edmonton, ki želi Stanleyjev pokal vrniti v Kanado prvič po letu 1993, se bo za mesto v velikem finalu končnice lige NHL pomeril z ekipo iz Teksasa Dallas Stars. Zvezde so s 4:2 v zmagah izločile Colorado.

am/am
© STA, 2024