Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 18. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Izraelska vojska danes nadaljuje napade na mesto Rafa na jugu Gaze in na begunsko taborišče Džabalija na severu palestinske enklave. Na vzhodu Rafe je vojska po lastnih navedbah ubila poveljnika oborožene skupine Islamski džihad. Več palestinskih borcev naj bi vojska ubila tudi v Džabaliji.

KIJEV/HARKOV - Zaradi ruske ofenzive v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov je moralo domove zapustiti skoraj deset tisoč ljudi, je danes sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP posvaril pred okrepitvijo ruskih napadov, češ da bi to lahko bil le prvi val širše ofenzive.

ZAGREB - Hrvaški sabor je v petek zvečer izglasoval zaupnico novi vladi, že tretji, ki jo bo vodil predsednik HDZ Andrej Plenković. V njej so poleg ministrov iz HDZ še ministri iz vrst desnega Domovinskega gibanja. Za zaupnico vladi je glasovalo 79 od 141 navzočih poslancev, eden se je vzdržal, 61 jih je bilo proti. Sabor je zaupnico vladi izglasoval po celodnevni razpravi, izid glasovanja pa je saborska večina pospremila z aplavzom. Nato je sledila prisega novega premierja in ministrov.

KABUL - V streljanju v turističnem mestu Bamijan v osrednjem delu Afganistana so bili v petek ubiti trije španski turisti in Afganistanec, so sporočile lokalne in španske oblasti. Štirje tuji turisti so bili rannjeni. Gre za prvi napad na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021.

SAN FRANCISCO - Moški, ki je leta 2022 s kladivom napadel ostarelega soproga nekdanje predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi, je bil v petek obsojen na 30 let zapora.

KABUL - V poplavah v provinci Gor na zahodu Afganistana je umrlo najmanj 50 ljudi. Številne še pogrešajo. Poplave so uničile približno 2000 hiš, na stotine hektarjev kmetijskih zemljišč, odnesle številne mostove in poškodovale ceste.

MIAMI - Bivši ameriški predsednik ZDA in najverjetnejši kandidat republikancev na novembrskih preddsedniških volitvah Donald Trump se je v petek udeležil slovesnosti ob maturi najmlajšega sina Barrona, potem ko mu je newyorški sodnik Juan Merchan odobril premor na sojenju zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov.

BEOGRAD - V trčenju vlakov v Beogradu je bilo v petek poškodovanih več ljudi, je sporočil srbski notranji minister Ivica Dačić. Nesreča se je zgodila, ko sta v predoru trčila tovorni in potniški vlak, bila naj bi posledica človeškega dejavnika.

MÜNCHEN - Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi vdrli na varovano območje münchenskega letališča in zasedli dve pristajalni stezi. Letališče je bilo zaradi incidenta nekaj časa zaprto. Policija in gasilci so aktiviste odstranili, letališče pa so znova odprli za promet.

SAARBRÜCKEN - Zvezno deželo Posarje na zahodu Nemčije je prizadelo obilno deževje, ki je v petek povzročilo poplave in zemeljske plazove, zaradi katerih so morali evakuirati številne ljudi. Za zdaj ne poročajo o smrtnih žrtvah, se je pa en človek med evakuacijo poškodoval. Razmere so se davi nekoliko umirile.

mc/rpe/rp/set/sk/tib/mc
© STA, 2024