Lani stočili precej manj medu

Ljubljana, 19. maja - V Sloveniji so lani v primerjavi s predlani stočili manj medu, zmanjšala se je tudi prireja kravjega mleka, govejega in prašičjega mesa. Na drugi strani je porasla prireja perutninskega, ovčjega in kozjega mesa ter kokošjih jajc.

Gornja Radgona.
Med.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Medtem ko so slovenski čebelarji v letu 2022 pridelali 2405 ton medu, so ga leto pozneje približno 285 ton, kar pomeni 88,1-odstoten padec. Lanski pridelek je bil ob tem približno štirikrat manjši od desetletnega povprečja.

Govejega mesa so lani priredili okoli 44.000 ton, prašičjega približno 24.000 ton, perutninskega okoli 77.000 ton, ovčjega približno 1400 ton in kozjega mesa okoli 300 ton.

Prireja znesenih kokošjih jajc je bila večja za 4,8 odstotka, kravjega mleka pa se je namolzlo okoli 588 milijonov litrov, kar je tri odstotke manj kot leto prej.

kad/mrn/mlu
© STA, 2024