Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 16. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

STRASBOURG/LJUBLJANA/KOPER - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi kazni za ribolov v Piranskem zalivu odločilo, da pritožbe niso dopustne. Slovenski ribiči so tako odločitev pričakovali, njihova zastopnica pa meni, da je sodišče v celoti sledilo hrvaški argumentaciji, ki je zadevo spremenila v ponovno odpiranje meddržavnega spora s Slovenijo glede meje. V vladi sicer poudarjajo, da odločitev ESČP ne vpliva na arbitražno razsodbo. Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić je napovedala, da bo Slovenija ribičem še naprej nudila vso pomoč.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sanacijski program za odpravo posledic poplav. Za sanacijo po avgustovski ujmi v petih letih predvideva 2,3 milijarde evrov, od tega letos 360 milijonov evrov, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Program sestavljajo tri področja. Prvo se nanaša na nadomestne gradnje, drugo na občinsko infrastrukturo, ceste in drugo infrastrukturo, javne stavbe, šole in vrtce, tretje pa na sanacijo vodotokov s trajnimi ukrepi, ki bodo dolgoročno povečali poplavno varnost.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank je danes z zaslišanjem Iztoka Polaniča preverjala morebitno politično posredovanje pri prodaji Panvite družbi Regal-Trgovina v lasti družine Polanič in povezave posla z najemom podjetja Klavdije Snežič. A je komisija ostala brez odgovorov. Komisija je zaslišala tudi podizvajalca oziroma poslovnega partnerja Nivo Eko, ki mu očita, da naj bi v zameno za koncesije oglaševalo v medijih blizu SDS. Direktorja NGN Eko Tadej Hat in DL Naložbe Gregor Napret sta potrdila sodelovanje z Nivo Eko in oglaševanje v teh medijih.

LJUBLJANA - Podpredsednik vlade Matej Arčon je po sredinem poskusu atentata na premierja Slovaške Roberta Fica zatrdil, da je Slovenija varna država in da smo varna družba. Na novinarski konferenci po seji vlade je dejal, da zaupajo strokovnjakom in varnostnim organom ter da se bodo odzvali ustrezno. Nosilce javnih funkcij pa je pozval, naj bodo na družbenih omrežjih zmerni in se izogibajo sovražnemu govoru.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrglo tožbi občin Brežice in Središče ob Dravi zaradi izpostav azilnega doma, ki ju namerava vlada urediti na Obrežju in v Središču ob Dravi. Posledično je sodišče zavrglo tudi predloga za začasno zadržanje izvrševanja sklepa vlade o lokaciji azilnih domov. Zoper odločitev je možna pritožba, so danes sporočili s sodišča. Na vladni strani pojasnjujejo, da so sklepi vlade veljavni in da se bodo aktivnosti vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov v skladu s sklepi vlade in upravnega sodišča nadaljevale.

NOVO MESTO - Skupina Krka je v prvem četrtletju letos ustvarila 486,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal za 11 odstotkov na 98,8 milijona evrov. Oboje je največ v zgodovini družbe, je objavil novomeški farmacevt.

CELJE - Cinkarna Celje je v prvem letošnjem četrtletju prihodke v medletni primerjavi znižala za pet odstotkov na 47,5 milijona evrov, kar so v družbi pripisali nižjim prodajnim cenam pigmenta titanovega dioksida. Čisti dobiček je bil z 1,3 milijona evrov nižji za 66 odstotkov. Rezultat kljub vsemu presega napovedi za to obdobje, so poudarili.

KOPER - Skupščina koprske logistične družbe Intereuropa, ki je v večinski lasti Pošte Slovenija, je izglasovala, da se družba umakne z Ljubljanske borze. Denarna odpravnina za iztisnjene delničarje znaša 1,57 evra na delnico. Mali delničarji menijo, da to ni poštena vrednost, proti sklepu pa so napovedali izpodbojne tožbe.

DUNAJ/BEOGRAD - Družba Agri Europe, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića in ki v Sloveniji obvladuje Gorenjsko banko, je objavila ponudbo za nakup 17-odstotnega deleža v avstrijski Addiko Bank. Ponudba velja do 27. junija, za delnico ponuja 16,24 evra bruto oz. 17,50 evra, zmanjšano za že izplačano dividendo za lani.

MURSKA SOBOTA - Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega ministra Marjana Dikaučiča oprostilo obtožbe za kazniva dejanja davčne zatajitve in ponarejanja oziroma uničenja poslovnih listin. Ostaja pa Dikaučič v davčnem postopku z blokiranim premoženjem, po njegovih besedah zaradi prijave nekdanjega poslanca Janija Möderndorferja, piše portal Necenzurirano.

LJUBLJANA - Univerza v Ljubljani (UL) na krovni ravni nima sklenjenega nobenega mednarodnega sporazuma z izraelskimi inštitucijami, so v sporočilu za javnost ponovno poudarili na univerzi. Nekatere fakultete sicer z njimi posredno sodelujejo prek določenih projektov, vodstvo UL pa bo konec tedna opravilo razpravo o prekinitvi posameznih sodelovanj.

LJUBLJANA - Ob mednarodnem dnevu celiakije Slovensko društvo za celiakijo opozarja, da izredno velik del bolnikov ostaja neodkrit. Edino zdravilo je stroga bezglutenska dieta, ob tem pa opozarjajo na neenakost in socialno izolacijo bolnikov ob prehranjevanju izven doma ter na dva do sedemkrat dražje izdelke brez glutena od običajnih izdelkov.

LJUBLJANA - Ob 50. obletnici Potujoče knjižnice Ljubljana je v sklopu Festivala in strokovnega posvetovanja potujočih knjižnic na Kongresnem trgu na voljo ogled 18 polno opremljenih bibliobusov iz Slovenije in tujine. Na odprtju festivala so poudarili dostopnost do knjig in informacij, ki jih omogočajo potujoče knjižnice. Odprtja festivala se je udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je med drugim dejala, da si vsakdo zasluži enakopraven dostop do knjižnice.

KRANJ - Znan je tekmovalni program filmskega festivala Krafft, ki bo letos v Kranju potekal med 15. in 22. junijem. V igri bodo dosežki svetovne filmske produkcije, od režijskega prvenca igralke Paole Cortellesi, ki je v italijanskih kinih premagal Barbie, do pretresljive zgodbe o palestinskem učitelju, ki ga igra lanski Krafftov nagrajenec Saleh Bakri. Predselektor tekmovalnega dela festivala je bil tudi letos slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek.

mo/mo
© STA, 2024