Slovenija transplant zavrača navedbe o možnih zlorabah zakonske ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja za trgovino s človeškimi organi

Ljubljana, 15. maja - V zavodu za presaditve organov in tkiv Slovenija transplant ob izjavah o možnih zlorabah zakonske ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja poudarjajo, da slednje v Sloveniji ne bi bilo mogoče zlorabiti za ilegalno pridobivanje človeških organov. Kot so zatrdili, je slovenski sistem majhen in pregleden ter zavarovan s sistemi sledljivosti, noben organ pa v njem ne more izginiti, niti vanj ilegalno vstopiti.

Obenem so izpostavili, da v Sloveniji in večini svetovnih držav trgovine z organi ni, kar velja tudi za države z uzakonjeno pravico pri prostovoljnem končanju življenja. Tako vse navedbe o tem, da je trgovanje z organi dobičkonosna trgovina, podobna trgovini z orožjem, ter da gre za zlorabo, ki se dogaja v vseh državah, kjer sta uzakonjena evtanazija ali samomor s pomočjo, zavračajo kot neresnične in zavajajoče.

lad/apo
© STA, 2024