Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRDO PRI KRANJU - Na Brdu pri Kranju se odvija tretji predsedničin forum, posvečen krepitvi kulture mirnega sobivanja in strateškim ukrepom za preprečevanje nasilja. Po besedah predsednice republike Nataše Pirc Musar poleg vojn in naravnih nesreč naše družbe najmočneje in najostreje zaznamujejo ravno tragični primeri nasilja. "Skrajni čas je za ukrepanje," meni.

LJUBLJANA - Zaposleni na 34 od 58 upravnih enot od danes stavkajo do izpolnitve zahtev. Še na 15 upravnih enotah ohranjajo stavkovne srede. Ob tem pa v sindikatu državnih organov opozarjajo na pritiske, ki so jih deležni stavkajoči. Prav tako je po njihovem mnenju nezakonita odreditev nalog, ki jih načelniki oz. načelnice določajo pod pritiskom in navodilom ministrstva za javno upravo oz. vlade. Sprožili so že inšpekcijske postopke, v prihodnjih dneh nameravajo še sodne, so pojasnili na novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Slovenski bruto BDP je bil v prvem letošnjem četrtletju po podatkih statističnega urada realno za 2,1 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU, je bila medletna rast 1,8-odstotna, na četrtletni ravni pa je gospodarska dejavnost stagnirala. Četrtletna rast je po ocenah Banke Slovenije in urada za makroekonomske analize in razvoj dobra podlaga za celotno leto.

BRUSELJ - Evropska komisija je napoved gospodarske rasti Slovenije za letos zvišala z 1,9 na 2,3 odstotka, za leto 2025 pa znižala z 2,7 na 2,6 odstotka. Javne naložbe bodo spričo popoplavne obnove ter naložb v okviru evropskega sklada za okrevanje in odpornost po njenem ostale obsežne. Napoved inflacije je komisija za letos v primerjavi s februarsko oceno znižala na 2,8 odstotka, za prihodnje leto pa zvišala na 2,4 odstotka.

BLED - Slovenske turistične borze v organizaciji Slovenske turistične organizacije se letos udeležuje 154 tujih podjetij iz 33 držav. Več kot polovica agentov je na njej prvič, kar prinaša številne priložnosti za nove posle. Direktorica organizacije Maja Pak Olaj je povedala, da je borza poslovni dogodek leta na področju turizma.

BEOGRAD - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je obisk slovenske skupnosti v Srbiji v torek zaključil v Beogradu. Sestal se je s predsednikom Nacionalnega sveta slovenske manjšine Sašem Verbičem in častnim konzulom Slovenije v Novem Sadu Rajkom Marićem. Udeležil se je tudi srečanja slovenskih gospodarstvenikov, ki delujejo v Srbiji. Ob koncu obiska je dejal, da je počaščen, da je lahko obiskal vsa društva, ki delujejo v Srbiji.

LJUBLJANA - Odlašanje z ureditvijo statusa izbrisanih botruje prezgodnjim smrtim in brezdomstvu izbrisanih, saj nekateri od njih po več kot 32 letih od izbrisa še vedno nimajo urejenega statusa, so na novinarski konferenci opozorili predstavniki nevladnih organizacij. Ob tem so pozvali vlado, da sprejme predlog zakonskih spremembe, ki so ga pripravili.

LJUBLJANA - Humanitarna organizacija v javnem interesu Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje se je preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM, so v organizaciji danes pojasnili na novinarski konferenci. Preimenovanje v ničemer ne spreminja organiziranosti in dejavnosti organizacije, so še poudarili.

LJUBLJANA - Enota za gašenje iz zraka, opremljena z zrakoplovoma Air Tractor, je operativna in bo lahko že letos ob podpori vojske in policije gasila iz zraka, je na izjavi za javnost zagotovil generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Zadnji dve od štirih letal bosta v Slovenijo prispeli do konca meseca, je napovedal.

LJUBLJANA - Pred mednarodnim dnevom muzejev, 18. majem, je ministrstvo za kulturo objavilo novo nacionalno strategijo za muzeje in galerije za obdobje 2024-2028. Dokument, katerega osnutek je bil konec lanskega leta v javni razpravi, so dopolnili s pripombami stroke. Z njim želijo omogočiti, da bo delovanje teh ustanov prilagojeno sodobnosti.

LJUBLJANA - Martina Vovk je imenovana za direktorico Moderne galerije. Doslej je kustosinja in muzejska svetovalka v galeriji ustanovo od 1. junija lani vodila kot vršilka dolžnosti direktorice.

LJUBLJANA - Društvo Bralna značka Slovenije - Zveza prijateljev mladine Slovenije je v knjigarni Konzorcij predstavilo letošnjo darilno knjigo zbirke Zlata bralka, zlati bralec z naslovom Mali črv Oto in druga golazen Lovra Matiča z ilustracijami Tomaža Lavriča. Društvo je v sklopu projekta osnovnošolcem podarilo že 349.500 knjig.

LJUBLJANA - Pod okriljem zavoda Big se je v prostoru L56 na Litostrojski cesti začel dvodnevni festival Big Arhitektura Ljubljana, ki bo v prestolnico privabil strokovnjake za arhitekturo in notranje oblikovanje s širše regije. Govora bo o najnovejših arhitekturnih projektih in aktualnih temah, na sejmu pa si bo mogoče ogledati najrazličnejše inovacije.

HRASTNIK - V Zasavju je že vse nared za 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji, ki ga je leta 2002 v Hrastniku osnoval priznani plesalec in koreograf Branko Potočan. Kot je povedal za STA, bo letošnji festival ponudil žanrski konglomerat hibridnih predstav, ki bodo povezovale lutke, glasbo, igro kot tudi gledališče objekta.

mo/apo
© STA, 2024