Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRDO PRI KRANJU - Premier Robert Golob se je udeležil delovnega srečanja ministrstva za zdravje o obremenjenosti zdravnikov. Verjame, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha, je dejal ob robu srečanja v izjavi za medije. Vlada je zagotovila sredstva za spremljanje efektivne obremenitve zdravnikov, je dodal.

MARIBOR - Slovenska vojska (SV) je ob dnevu Slovenske vojske vrata javnosti odprla v Mariboru. Obiskovalci si lahko ogledajo vse od tehnike do kariernih in izobrazbenih možnosti, se preizkusijo v vojaških veščinah in poklepetajo s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske. Zvečer bo tudi vojaška slovesnost, na kateri bosta predsednica republike Nataša Pirc Musar in obrambni minister Marjan Šarec podelila najvišja priznanja in čine pripadnikom SV.

LJUBLJANA - Vodenje STA je začasno prevzela namestnica odgovornega urednika STA Barbara Štrukelj. Za vršilko dolžnosti direktorja jo je po odstopu direktorja Igorja Kadunca imenoval nadzorni svet, in sicer do prihoda nove direktorice Mojce Prelesnik. Ta bo petletni mandat nastopila 18. julija, ko ji bo potekel mandat na funkciji informacijske pooblaščenke.

BRUSELJ - Države članice EU so dokončno sprejele evropski pakt o migracijah in azilu, o katerem so se z Evropskim parlamentom pogajale osem let. Slovenija je podprla vseh deset zakonodajnih aktov, ki sestavljajo pakt. Zakonodaja, ki prinaša obvezno solidarnost med članicami, hitrejše in učinkovitejše azilne postopke ter boljše upravljanje meja, se bo začela uporabljati junija 2026.

LJUBLJANA - Študenti so v ponedeljek končali protestno zasedbo prostorov ljubljanske Fakultete za družbene vede v podporo Palestincem, ki so jo začeli 8.5. Ob tem so napovedali, da bodo stopnjevali pritiske na Univerzo v Ljubljani. Pred tem se je s študenti sešel rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič, da bi prisluhnil njihovim zahtevam. Študenti med drugim pozivajo FDV in Univerzo v Ljubljani, naj obsodita genocid v Gazi ter priznata pravico Palestincev do osvobodilnega boja proti izraelski okupaciji. Od univerze tudi zahtevajo, da prekine projekt z izraelskim inštitutom Technion, ki naj bi imel po nekaterih navedbah povezave z izraelsko orožarsko industrijo.

BLED - Vsebinski fokus letošnjega Blejskega strateškega foruma (BSF), ki bo 2. in 3. septembra, bo poziv k sodelovanju v skupno dobro, so sporočili organizatorji. Dogodek bo potekal pod naslovom Svet vzporednih realnosti, vanj pa bodo po napovedih mladi še bolj vključeni. Pred dogodkom bo med 30. avgustom in 1. septembrom na Pokljuki potekal 13. BSF za mlade, ki se ga bo udeležilo 40 izbranih mladih z vsega sveta.

NEW YORK - Slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh je v ponedeljek v nadaljevanju izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o Palestini, ki se je začelo prejšnji teden, poudaril pomen samoodločbe narodov in dialoga. Generalna skupščina je prejšnji teden na začetku zasedanja sprejela resolucijo, razprava pa se je sklenila v ponedeljek.

PRAGA - Ministri za kohezijo, med njimi Aleksander Jevšek, so na srečanju Višegrajske skupine in še sedmih držav članic EU v Pragi podpisali skupno izjavo o prihodnosti kohezijske politike po letu 2027. V njej med drugim poudarjajo nujnost krepitve kohezijske politike, ki mora ostati glavna naložbena politika EU s ciljem zmanjševanja razvojnih razlik.

LJUBLJANA - Skupina Telekom Slovenije je v prvem četrtletju ustvarila 169,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so bili višji predvsem zaradi rasti števila uporabnikov in večje prodaje IT-blaga in storitev. Čisti dobiček skupine je bil pri 12,1 milijona evrov za 48 odstotkov večji.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zdravstvo je sprejel mnenje, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ni v neskladju z ustavo. Za mnenje, ki ga je pripravila parlamentarna zakonodajno-pravna služba (ZPS) in bo posredovano ustavnemu sodišču, je glasovalo devet poslancev, štirje so bili proti.

LJUBLJANA - Danes bo znano, po kakšnem vrstnem redu bodo na glasovnicah zapisane liste kandidatov, ki se potegujejo za vstop v Evropski parlament. Državna volilna komisija (DVK) bo namreč danes opravila žreb, s katerim bo določila seznam potrjenih kandidatnih list.

LJUBLJANA - V kampanjo pred tremi posvetovalnimi referendumi, ki bodo sočasno z evropskimi volitvami 9. junija, lahko stranke ter pravne in fizične osebe vstopijo še danes. Izteče se namreč rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune ter o tem obvestiti Državno volilno komisijo.

BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za kulturo in avdiovizualne vsebine, so se na zasedanju v Bruslju zavzeli za etično regulacijo vplivnežev kot ustvarjalcev spletnih vsebin ter podprli opolnomočenje kulturnih in kreativnih sektorjev. Govorili so tudi o umetni inteligenci. Zasedanja se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je poudarila, da umetna inteligenca na vseh področjih pomeni številne priložnosti, a hkrati predstavlja določene izzive.

LJUBLJANA - Glasba, vedno nova je slogan sezone 2024/25, ki so jo predstavili v Slovenski filharmoniji. Tudi v njej so ohranili utečen sklop šestih abonmajskih ciklov, v katerih bodo izvajali glasbo iz raznovrstnih obdobij z različnimi dirigenti in solisti, spomnili se bodo tudi na nekatere obletnice tako preminulih kot še živečih skladateljev. Največja novost prihajajoče koncertne sezone bosta nova glavna dirigenta orkestra in zbora, ki so ju izbrali člani obeh korpusov. Pevci so za to mesto izbrali angleškega zborovskega dirigenta Stephena Laytona, instrumentalisti pa mladega dirigenta iz Gruzije Kahija Solomnišvilija. Oba sta v Slovenski filharmoniji že sodelovala.

LJUBLJANA - Pianista Bojan Gorišek in Milko Lazar sta se leta 2004 povezala v skupno muziciranje z imenom Gorišek Lazar. Kot klavirski duo sta v tem času koncertirala v ZDA in po Evropi z opusom, ki ga za dva klavirja piše večinoma Lazar. 20-letnico skupnega delovanja obeležujeta s projektom Heroes - na dveh klavirjih interpretacij Simfonije št. 4 - Heroes Philipa Glassa, ki jo je skladatelj ustvaril za simfonični orkester leta 1996 po znamenitem albumu Heroes Davida Bowieja in Briana Ena iz leta 1977. Priredbo je podpisal Lazar.

ZAGORJE OB SAVI - V Kulturni dom v Zagorju ob Savi se po šestih letih vrača državno tekmovanje otroških pevskih zborov Revija Zagorje. Tokrat se predstavljajo izključno otroški zbori, saj mladinski od letos nastopajo v okviru Mladinskega pevskega festivala Celje. Nastopilo bo 19 izbranih otroških zborov iz vse Slovenije. Nastopajoče zbore bo ocenjevala petčlanska žirija, ki jo sestavljajo priznani zborovodje in pedagogi Damijan Močnik, Tadeja Vulc, Helena Fojkar Zupančič, Katja Gruber in Barbara Kovačič.

spc/spc
© STA, 2024