Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - NSi je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki jo je v obravnavo DZ vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. V NSi, kjer obravnavo novele na današnji seji DZ obstruirajo, predsednici očitajo, da želi s tem vplivati na parlamentarno preiskavo poslov Gen-I in Star Solar.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarstvo v javno obravnavo poslalo predlog zakona o gostinstvu, ki med drugim ureja kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem. Z zakonom želijo sicer po besedah ministra Matjaža Hana podpreti gostinstvo, zmanjšati birokracijo ter zagotoviti večjo dobrobit za lokalno skupnost. Predlog bo v javni obravnavi do 17. junija. Za stanovanjsko politiko pristojni minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je izrazil zadovoljstvo z načrtovano časovno omejitvijo oddajanja stanovanj v kratkoročni najem, ob tem pa tudi upanje, da bodo lahko občine po potrebi pogoje tudi zaostrile.

LJUBLJANA - Predsednik SDS Janez Janša se je na družbenem omrežju X odzval na besede poslanca SDS Anžeta Logarja, ki je v pogovoru za Reporter napovedal, da bi bil na kongresu SDS prihodnje leto pripravljen prevzeti vodenje stranke. Janša je zapisal, da je SDS suverena, v njej odloča članstvo in ni na voljo za prevzeme.

MARIBOR - Pri novozgrajenem predoru Pekel so uradno odprli posodobljeno železniško progo med Mariborom in Šentiljem. Projekt, ki je poleg nadgradnje 18 kilometrov obstoječega tira in izgradnje slabih štirih kilometrov nove proge vključeval še vrsto drugih posegov, je po vložku največji slovenski kohezijski projekt v pretekli perspektivi EU. Premier Robert Golob je dejal, da je železnica od nekdaj simbol napredka in da vlada namenja vlaganjem v železniško infrastrukturo posebno pozornost.

LJUBLJANA - Gradnja nove jedrske elektrarne (Jek 2) je največja investicija v zgodovini Slovenije, zato bi javnost morala o projektu morala biti "podrobno, pošteno in nepristransko obveščana", je pozvala predsednica države Nataša Pirc Musar. Čeprav sama podpira jedrsko energijo, meni, da javnost ni dovolj obveščena, kar se ji ne zdi prav. Zavzela se je za izvedbo tudi drugega posvetovalnega referenduma, kot so predlagali Mladi za podnebno pravičnost, ko bodo znani podatki o projektu.

ŠOŠTANJ - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki bi ga morali znova zagnati danes, bo miroval še do prihodnjega ponedeljka, saj so razmere na trgu elektrike še naprej ugodne, so STA povedali v Tešu. Blok so zaradi rednih vzdrževalnih del ustavili 27. aprila.

LJUBLJANA - Študenti, ki spričo dogajanja v Gazi protestno zasedajo predavalnico ljubljanske Fakultete za družbene vede, so na novinarski konferenci ponovili svoje zahteve do fakultete in univerze. Zahtevajo, da instituciji javno in jasno obsodita genocid v Gazi ter priznata pravico Palestincev do osvobodilnega boja proti izraelski okupaciji. Doslej jih je podprlo šest kateder in študentski svet na FDV, sedem kateder z drugih univerz, osem nevladnih organizacij, dva akademska inštituta in dva študentska sveta drugih fakultet ter Akademija za likovno umetnost in oblikovanje.

NOVI SAD/NIŠ - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je v nedeljo začel obisk slovenske skupnosti v Srbiji. V Novem Sadu se je srečal s predstavniki slovenskih društev iz Vojvodine in Smedereva. Ti so mu predstavili delovanje društev in izzive, s katerimi se soočajo. Minister se jim je zahvalil za njihovo delo in trud pri ohranjanje slovenskega jezika, kulture, identitete ter vzdrževanju stikov z matično državo. Obisk nadaljuje v Nišu, kjer se srečuje s predstavniki društev, ki delujejo na jugu Srbije.

LJUBLJANA - Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je konec aprila ustavil postopek iskanja gradbenega izvajalca, ki bi mu pomagal pri arheoloških raziskavah na delu zemljišča za gradnjo NUK II. Ugotovili so, da morajo dopolniti razpisno dokumentacijo. S tem se bo začetek gradnje NUK II najverjetneje zamaknil, je poročal Dnevnik.

LJUBLJANA - Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je zavrnila očitke o domnevnih nepravilnostih v Cankarjevem domu (CD), kot izhaja iz anonimnih prijav, zaradi katerih se je po poročanju nekaterih medijev znašla pod drobnogledom določenih organov. Med očitki sta neprimerno vedenje in nepravilna poraba sredstev. Domnevne nepravilnosti preiskujejo kriminalisti NPU, inšpektorat za delo in računsko sodišče. Anonimka naj bi nastala oktobra lani. Za ta mesec je napovedana objava razpisa za direktorja CD. Ali se bo Cetinski potegovala za tretji mandat, še ni znano.

NEW YORK - Mlada slovenska igralka Ana Karneža, ki bo kmalu diplomirala na slavni newyorški akademiji uprizoritvenih umetnosti Julliard, je v začetku maja osvojila prestižno pevsko nagrado lenya fundacije Kurta Weilla. Karneža se je med 286 kandidati iz 25 držav in ZDA najprej uvrstila med 20 polfinalistov in nato v finalu osvojila prvo nagrado. Od ustanovitve leta 1998 je tekmovanje Lenya postalo vodilno pri prepoznavanju in vzgoji nove generacije talentov in vzhajajočih zvezd v svetu opere in glasbenega gledališča.

LJUBLJANA - Radiologu Zorana Miloševiču je vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno sodbo, po kateri je bil zaradi kaznivega dejanja neupravičenega sprejemanja daril ter pranja denarja obsojen na dveletno zaporno kazen in na stransko denarno kazen 50.000 evrov. Sodbo so razveljavili, ker mu je bila kršena pravica do obrambe, poroča časnik Večer.

TRNOVO OB SOČI - Tuji varnostni organi so ponoči slovenske policiste obvestili o pogrešani 28-letni državljanki Italije, ki naj bi se nahajala na območju Kobarida. Policisti so na parkirišču blizu naselja Trnovo ob Soči ponoči našli njeno vozilo, ob 9. uri zjutraj pa so našli tudi huje poškodovano 28-letnico, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

tz/tz
© STA, 2024