Srbski politiki ob spominu na žrtve v Jasenovcu zanikali genocid v Srebrenici

Sarajevo, 12. maja - Srbski politiki iz BiH, Srbije in Črne gore so danes v Donji Gradini v BiH priredili slovesnost v spomin na žrtve koncentracijskega taborišča Jasenovac, v katerem so ustaši med drugo svetovno vojno pobili na deset tisoče ljudi. Ob tem pa so srbski politiki zanikali genocid v Srebrenici, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Bosna in Hercegovina, Donja Gradina.
Predsednik začasne uprave mesta Beograd Aleksandar Šapić se je v Donji Gradini udeležil slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve genocida nad Srbi, Židi in Romi.
Foto: Tanjug/STA

V Donji Gradini je bilo eno od morišč jasenovskega taborišča. Taborišče, ki je bilo del Neodvisne države Hrvaške, je delovalo od avgusta 1941 do aprila 1945. Največ žrtev je bilo Srbov, v njem pa so bili pokončani tudi mnogi Hrvati, Romi, Judi, Slovenci in drugi.

Na spletni strani spominskega centra Jasenovac so dokumentirani podatki o nekaj več kot 83.000 žrtvah, medtem ko naj bi jih bilo po nekaterih virih še veliko več. V parku Jasenovac je sicer slovesnost v spomin na žrtve taborišča vsako leto aprila.

np/ase/np
© STA, 2024