Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Stranke in liste, ki nameravajo nastopiti na junijskih evropskih volitvah, lahko kandidature vložijo še do polnoči. Kandidatne liste za volitve devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament je doslej vložilo devet strank, v treh pa so napovedali, da bodo to storili danes.

LJUBLJANA - Predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije so o možnostih za izboljšanje razmer v zdravstvu govorili z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Pri tem niso dosegli nikakršnega preboja glede stavke zdravnikov, niti glede tega, da bi se dogovorili za možne rešitve denimo glede nasilja nad zdravstvenimi delavci, sta povedala predstavnika Luka Puzigaća in Polona Gams. Mlade zdravnike ob tem skrbi predvsem odhod kadra, saj se s tem podaljšujejo čakalne dobe in poglabljajo težave zdravstva.

LJUBLJANA - V Zdravniški zbornici Slovenije so začeli zbirati 5000 podpisov volivcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se izteče 8. julija, je navedeno na spletni strani DZ.

LJUBLJANA - Sodni svet meni, da predlog zakona o načinu izvršitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča. V izjavi za javnost so izpostavili, da predlog ne sledi stališču sodišča, da morajo biti veje oblasti enakopravne in relativno primerljive tudi glede materialnega statusa njihovih funkcionarjev.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta druga in tretja poved šestega odstavka 71. člena zakona o sodiščih, ki govori o prerazporejanju sodnikov brez njihovega soglasja z letnim razporedom dela, v neskladju z ustavo. DZ mora neskladje odpraviti v enem letu. Do takrat v pritožbenih postopkih ne smejo sodelovati predsedniki sodišč, pritožba pa zadrži njeno izvršitev, so odločili ustavni sodniki. Zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona o sodiščih je vložil Sodni svet.

LJUBLJANA - Letos so v Sloveniji po podatkih NIJZ potrdili 1164 primerov oslovskega kašlja. Tudi v nekaterih drugih evropskih državah beležijo večje izbruhe te bolezni, po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je bilo med januarjem in marcem letos v državah EU zabeleženih več kot 32.000 primerov oslovskega kašlja.

LJUBLJANA - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvem četrtletju za 2,9 odstotka manjša kot v enakem obdobju lani. Pri tem je najbolj, za več kot tretjino, upadla v oskrbo z električno energijo, plinom in paro. V četrtletju je bil po podatkih statističnega urada medletno nižji tudi prihodek od prodaje v industriji.

BOVEC - Občina Bovec ter ministrstvi za gospodarstvo in infrastrukturo so pred prvomajskimi prazniki prejeli ponudbo za javno-zasebno partnerstvo, ki po besedah bovškega župana Valterja Mlekuža pomeni resno možnost za rešitev smučišča Kanin. Po njegovih besedah je zdaj na potezi država oziroma pristojni ministrstvi. Več podrobnosti pričakuje na torkovi seji sveta Severne Primorske razvojne regije, na katero prihaja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

zc/zc
© STA, 2024