Tedenski pregled - Slovenija od 10. do 16. 5.

Ljubljana, 17. maja - Vlada je sprejela sanacijski program za odpravo posledic poplav. Zunanja ministrica Tanja Fjon je med bližnjevzhodno turnejo obiskala tudi mejni prehod Rafa. Slovenski sodnik Marko Bošnjak je postal predsednik ESČP, slednje pa je sicer zavrnilo tožbo slovenskih ribičev proti Hrvaški. Na volitvah v Evropski parlament bo nastopilo 11 list.

PETEK, 10. maja

LJUBLJANA - Iztekel se je rok za vložitev kandidatur strank in list za junijske evropske volitve. Za devet sedežev v Evropskem parlamentu se bo potegovalo 11 list. to so NSi, Vesna, SLS, SD, Gibanje Svoboda, SDS, Levica, Resni.ca, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije, Nič od tega, medtem ko Piratska stranka ni uspela zbrati dovolj podpisov.

NEW YORK/LJUBLJANA - Slovenija je bila med državami, ki so na izrednem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov potrdile resolucijo s pozivom Varnostnemu svetu ZN, naj priporoči sprejetje Palestine v ZN in širi obseg pravic, ki jih ima Palestina v ZN kot država opazovalka. ZDA z vetom blokirajo članstvo Palestine. Zunanje ministrstvo je ostro obsodilo napad na sedež Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu ter pozvalo Izrael, naj zaščiti osebje ZN.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se dogovorili, da bodo poskušali stebrna pogajanja pospešiti in jih v 14 dneh v ključnih točkah pripeljati do konca. Vladna stran je predstavila predlog za občuten dvig plač direktorjev v javnem sektorju. Sindikati pričakujejo, da bo to vplivalo tudi na dvige plač uslužbencev.

LJUBLJANA - V Zdravniški zbornici Slovenije so začeli zbirati 5000 podpisov volivcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca. Rok za zbiranje podpisov se izteče 8. julija.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta druga in tretja poved šestega odstavka 71. člena zakona o sodiščih, ki govori o prerazporejanju sodnikov brez njihovega soglasja z letnim razporedom dela, v neskladju z ustavo. DZ mora neskladje odpraviti v enem letu. Do takrat v pritožbenih postopkih ne smejo sodelovati predsedniki sodišč, pritožba pa zadrži njeno izvršitev.

LJUBLJANA - V Sloveniji so letos po podatkih NIJZ potrdili 1164 primerov oslovskega kašlja. Tudi v nekaterih drugih evropskih državah beležijo večje izbruhe te bolezni. Vzrok za širjenje bolezni je prenizka precepljenost.

NOVO MESTO - Po uradnih podatkih Zavoda IPF je bila v letu 2023 na slovenskih radijskih postajah največkrat predvajana Miley Cyrus z uspešnico Flowers, na drugem mestu pa je slovenska skupina Joker Out z evrovizijsko pesmijo Carpe Diem.

PERUGIA - Kolesar Tadej Pogačar je na dirki po Italiji premagal konkurenco tudi na kronometru, ki se je končal v Perugii, in prepričljivo povečal prednost v vodstvu skupnega seštevka dirke.

DOHA - Atlet Kristjan Čeh je na tekmovanju diamantne lige zmagal v metu diska s 70,48 metra in postal drugi metalec diska v sezoni, ki je presegel daljavo 70 metrov.

SOBOTA, 11. maja

RAFA/KAIRO - Zunanja ministrica Tanja Fajon je z obiskom mejnega prehoda Rafa v Egiptu začela bližnjevzhodno turnejo. Pozvala je k ponovnemu odprtju prehoda na meji z Gazo, potem ko ga je zavzela izraelska vojska. Razmere v Gazi je označila za grozljive in izpostavila potrebo po okrepitvi dostave humanitarne pomoči v palestinsko enklavo. Dan kasneje se je Fajon v Kairu srečala z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem. Izrazila sta zaskrbljenost zaradi zastoja pogajanj o prekinitvi ognja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in posvarila pred izraelsko kopensko ofenzivo v Rafi.

BRUSELJ - Avstrija je še za pol leta, do 11. novembra, podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, ki ga sicer izvaja že od leta 2015. Hkrati je za isto obdobje podaljšala tudi nadzor na meji z Madžarsko. Za prihodnjega pol leta je nadzor na meji z Avstrijo podaljšala tudi Nemčija.

LJUBLJANA - S Pohodom ob žici in tekom trojk se je sklenila 66. športno-rekreativna prireditev Pot ob žici. Tridnevne prireditve v spomin na osvoboditev Ljubljane izpod nacifašistične okupacije ob koncu druge svetovne vojne, se je udeležilo več kot 37.000 pohodnikov in tekačev.

ZADAR - Karateistka Zala Marija Žibret je na evropskem prvenstvu v karateju osvojila bronasto kolajno v odprti ženski kategoriji nad 68 kg.

NEDELJA, 12. maja

LJUBLJANA - Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester so združenja medicinskih sester so slovenska stanovska združenja znova pozvala k izboljšanju delovnih pogojev in kadrovskih normativov za medicinske sestre ter večjim sistemskim vlaganjem v zdravstveno nego.

LJUBLJANA - Uporabljati se je začela novela zakona o centralnem registru prebivalstva. S tem so v osebni identifikacijski številki EMŠO omogočili uporabo šifer registra od 50 do 59, ne le 50 kot doslej. V šifri registra 50 namreč ni bilo več mogoče zagotoviti novih številk EMŠO.

MALMÖ - Slovenska predstavnica Raiven je s skladbo Veronika 68. tekmovanju za pesem Evrovizije s 27 točkami zasedla 23. mesto. Zmagal je švicarski raper Nemo s skladbo The Code.

WINTERTHUR - Slovenska moška rokometna reprezentanca se je uvrstila na svetovno prvenstvo 2025. Na povratni tekmi kvalifikacij je po izvajanju sedemmetrovk premagala Švico z 38:34.

PONEDELJEK, 13. maja

STRASBOURG/LJUBLJANA - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je za svojega predsednika izvolilo slovenskega sodnika Marka Bošnjaka. Prvi Slovenec na tem položaju je izvolitev označil kot velik izraz zaupanja svojih kolegov, pa tudi za priznanje Slovencem kot narodu in Sloveniji kot državi. Bošnjak je tako postal tudi prvi Slovenec na čelu kakega mednarodnega sodišča.

ABU DABI - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sestala z zunanjim ministrom Združenih arabskih emiratov Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom, s katerim sta se zavzela za krepitev humanitarne pomoči za Gazo. Ministrica je sicer sodelovanje med državama ocenila kot dobro, ob tem pa spomnila, da v državi živi skoraj 700 Slovencev, od katerih mnogi delujejo na področju gospodarstva. Pozvala je k odprtju veleposlaništva ZAE v Sloveniji.

LJUBLJANA - DZ je sprejel dopolnilo Svobode k predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi, ki določa, da DZ v primeru vložene zahteve do odločitve ustavnega sodišča glede ustavnosti akta o parlamentarni preiskavi ne more imenovati preiskovalne komisije. O noveli DZ dokončno ni odločal zaradi vložene zahteve za razpis posvetovalnega referenduma o tej noveli. V NSi očitajo predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič, ki je vložila dopolnilo, da želi s tem vplivati na parlamentarno preiskavo poslov Gen-I in Star Solar.

LJUBLJANA - DZ je opravil drugo obravnavo vladnega vnovičnega poizkusa ureditve sodnega varstva za razlaščence v bančni sanaciji. S sprejetjem predloga zakona bodo po mnenju vlade nekdanji imetniki kvalificiranih obveznosti bank dobili možnost, da po več kot 10 letih od izbrisa uveljavijo pravico do učinkovitega sodnega varstva. Tretjo obravnavo bodo poslanci opravil na naslednji seji.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarstvo v javno obravnavo poslalo predlog zakona o gostinstvu, ki med drugim ureja kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem s petih mesecev na največ 30 dni. Predlog bo v javni obravnavi do 17. junija. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je izrazil zadovoljstvo z načrtovano časovno omejitvijo oddajanja stanovanj v kratkoročni najem.

LJUBLJANA - Poslanec SDS Anže Logar je za Reporter povedal, da trenutno ne vidi razloga za samostojno politično pot, saj čaka na kongres SDS, na katerem bo pripravljen prevzeti vodstvo stranke. Izrazil je pričakovanje, da se bo pomladitev stranke zgodila v širšem dogovoru in ob sporazumu s predsednikom Janezom Janšo. Ta je v odzivu zapisal, da v SDS odloča članstvo in da ni na voljo za prevzeme.

LJUBLJANA - Študenti, ki so v protest proti izraelskemu nasilju nad Palestinci v Gazi več dni zasedali predavalnico Fakultete za družbene vede (FDV), so po srečanju z rektorjem Univerze v Ljubljani Gregorjem Majdičem končali zasedbo. Rektor jim je prisluhnil in zatrdil, da univerza na krovni ravni nima nobenega neposrednega sporazuma o sodelovanju z izraelskimi ustanovami. Vodstvo FDV je v skladu z željami študentov Izrael obtožilo genocida nad Palestinci ter pozvalo univerzo k prekinitvi sodelovanja z izraelskimi ustanovami, ki imajo povezave z orožarsko industrijo.

LJUBLJANA - Predsednica države Nataša Pirc Musar je pozvala, da ker je gradnja nove jedrske elektrarne Jek 2 največja investicija v zgodovini Slovenije, bi morali javnost o projektu podrobno in nepristransko obveščati. Sama podpira jedrsko energijo, a meni, da javnost ni dovolj obveščena. Zavzela se je za izvedbo tudi drugega posvetovalnega referenduma, kot so predlagali Mladi za podnebno pravičnost, ko bodo znani podatki o projektu.

MARIBOR - Pri novozgrajenem predoru Pekel so odprli posodobljeno železniško progo med Mariborom in Šentiljem. Projekt, ki je poleg nadgradnje 18 kilometrov obstoječega tira in izgradnje skoraj štirih kilometrov nove proge vključeval še vrsto drugih posegov, je bil po vložku največji slovenski kohezijski projekt v pretekli perspektivi EU.

TOREK, 14. maja

BRDO PRI KRANJU - Premier Robert Golob je po pogovoru o obremenjenosti zdravnikov, ki ga je ministrstvo za zdravje pripravilo s predstavniki bolnišnic, izrazil prepričanje, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha. Dodal je, da je vlada zagotovila sredstva za spremljanje efektivne obremenitve zdravnikov. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je povedala, da stavkovna pogajanja s sindikatom Fides potekajo, izvajalce pa skrbi tudi organizacija dela v juniju zaradi koriščenje starega dopusta zaposlenih.

DOHA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sestala s katarskim premierjem in zunanjim ministrom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi. Dotaknila sta se tudi postopka Slovenije za priznanje Palestine ter podpisala dogovor o lajšanju vizumskih postopkov za posebne kategorije državljanov obeh držav.

WASHINGTON - Izvršni odbor IMF je v poročilu ob zaključku posvetovanj s Slovenijo pohvalil slovenske oblasti za odziv na šoke, med drugim uničujoče poplave. Opozoril pa je, da so obeti negotovi, ter pozval k hitrejši fiskalni konsolidaciji in izvedbi strukturnih reform.

MARIBOR - Na predvečer dneva Slovenske vojske so na slovesnosti podelili priznanja in čine. Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je v govoru poudarila, da je varnost temelj našega obstoja. Prebivalci, odločevalci in politiki moramo zaupati SV ter celotnemu nacionalnovarnostnemu sistemu in jima zagotavljati podporo za njihovo delo, je dejala.

LJUBLJANA - Župani menijo, da niso ustrezno plačani, zato je Skupnost občin Slovenije na ustavno sodišče vložila zahtevo za ustavno presojo zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o lokalni samoupravi v delih, ki se nanašajo na plače županov in podžupanov.

REKA - Na 29. Mednarodnem festivalu malih odrov je nagrado Nenada Šegvića za najboljšo uprizoritev prejel Sofoklejev Ojdip slovenskega režiserja Vita Tauferja, z nagradama za najboljšo scenografijo in oblikovanje svetlobe pa je bila ovenčana igra režiserke Nine Šorak Otroci.

NOVA GORICA - Nagrado treh primorskih gledališč tantadruj bo za življenjsko delo letos prejel prevajalec Srečko Fišer. Fišer je eden od velikanov slovenskega jezika v gledališču, njegovi prevodi in njegov odnos do jezika pa sta izjemno strokovna, so zapisali v utemeljitvi.

SREDA, 15. maja

LJUBLJANA - Zaposleni na 34 od 58 upravnih enot so začeli stavko do izpolnitve zahtev, medtem ko na 15 upravnih enotah ohranjajo stavko ob sredah. Ob tem je sindikat državnih organov opozoril, da so stavkajoči deležni pritiskov. Prav tako je po njihovem mnenju nezakonita odreditev nalog, ki jih načelniki oz. načelnice določajo pod pritiskom in navodilom ministrstva za javno upravo oz. vlade.

MURSKA SOBOTA - Premier Robert Golob je povedal, da so na ministrstvu za zdravje pripravili izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi prinesla jasno in dokončno razmejitev javnega in zasebnega zdravstva. Med drugim naj bi bilo delo preko ur v zasebnih zavodih bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano, je navedel.

LJUBLJANA - Politični vrh je obsodil poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. Ob tem so zatrdili, da je Slovenija varna država in da smo varna družba. Podpredsednik vlade Matej Arčon je nosilce javnih funkcij pozval, naj bodo na družbenih omrežjih zmerni in se izogibajo sovražnemu govoru.

RIJAD - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je zadnji dan bližnjevzhodne turneje sestala s savdskim kolegom Faisalom bin Farhanom ter ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Faisalom Ibrahimom. Glede bližnjevzhodne krize se je zavzela za rešitev dveh držav, ki bi vodila v priznanje Palestine. Izrazila je tudi željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja s Savdsko Arabijo.

BRDO PRI KRANJU - Na tretjem predsedničinem forumu so govorili o nasilju v družini, med vrstniki in nad starejšimi. Po besedah predsednice republike Nataše Pirc Musar je skrajni čas za ukrepanje. Med rešitvami so na forumu predstavili predloge o prevetritvi zakonodaje ter spodbujanju preventivnih programov in izobraževanj, pa tudi ustanovitev medresorskega delovnega telesa, ki se bo ukvarjalo z ugotavljanjem pojava nasilja in z njegovim preprečevanjem.

LJUBLJANA - Iztekel se je rok za vstop organizatorjev v kampanjo pred tremi posvetovalnimi referendumi. V kampanjo pred posvetovalnim referendum o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se je podalo 17 organizatorjev, v kampanjo pred posvetovalnim referendum o rabi konoplje je vstopilo 15 organizatorjev, v kampanji pred referendumom o uvedbi preferenčnega glasu pa bo sodelovalo 12 organizatorjev.

LUXEMBOURG - Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, ki je bil med kandidati za za novega predsedujočega vojaškemu odboru EU, ni bil izvoljen na položaj. Načelniki generalštabov vojska članic EU so izbrali Irca Seana Clancyja, ki bo na položaju čez eno leto nasledil avstrijskega generala Roberta Briegerja.

BRUSELJ - Evropska komisija je napoved gospodarske rasti Slovenije za letos zvišala z 1,9 na 2,3 odstotka, za leto 2025 pa znižala z 2,7 na 2,6 odstotka. Javne naložbe bodo spričo popoplavne obnove ter naložb v okviru evropskega sklada za okrevanje in odpornost po njenem ostale obsežne. Napoved inflacije je komisija za letos v primerjavi s februarsko oceno znižala na 2,8 odstotka, za prihodnje leto pa zvišala na 2,4 odstotka.

LJUBLJANA - Slovenski BDP je bil v prvem četrtletju po podatkih statističnega urada realno za 2,1 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih je bila medletna rast 1,8-odstotna, na četrtletni ravni pa je gospodarska dejavnost stagnirala. Četrtletna rast je po ocenah Banke Slovenije in urada za makroekonomske analize in razvoj dobra podlaga za celotno leto.

LJUBLJANA - Zbornica zdravstvene in babiške nege je babici zavoda Pinard odvzela licenco zaradi opravljanja dejavnosti v nasprotju z usmeritvami za porod doma. Gre za prvi odvzem licence na področju zdravstvene ali babiške nege. Pristojno ministrstvo je zavodu začasno odvzelo dovoljenje za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je objavilo novo nacionalno strategijo za muzeje in galerije za obdobje 2024-2028. Dokument, katerega osnutek je bil konec lanskega leta v javni razpravi, so dopolnili s pripombami stroke. Z njim želijo omogočiti, da bo delovanje teh ustanov prilagojeno sodobnosti.

LJUBLJANA - Martina Vovk je bila imenovana za direktorico Moderne galerije. Kustosinja in muzejska svetovalka v galeriji je ustanovo od 1. junija lani vodila kot vršilka dolžnosti direktorice.

ČETRTEK, 16. maja

STRASBOURG/LJUBLJANA/KOPER - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi kazni za ribolov v Piranskem zalivu odločilo, da pritožbe niso dopustne. Slovenski ribiči so tako odločitev pričakovali, njihova zastopnica pa meni, da je sodišče v celoti sledilo hrvaški argumentaciji, ki je zadevo spremenila v ponovno odpiranje meddržavnega spora s Slovenijo glede meje. Vlada in zunanje ministrstvo poudarjata, da odločitev ESČP ne vpliva na arbitražno razsodbo. Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić je napovedala, da bo Slovenija ribičem še naprej nudila vso pomoč.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sanacijski program za odpravo posledic poplav. Za sanacijo po avgustovski ujmi v petih letih predvideva 2,3 milijarde evrov, od tega letos 360 milijonov evrov, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Program sestavljajo tri področja. Prvo se nanaša na nadomestne gradnje, drugo na občinsko infrastrukturo, ceste in drugo infrastrukturo, javne stavbe, šole in vrtce, tretje pa na sanacijo vodotokov s trajnimi ukrepi, ki bodo dolgoročno povečali poplavno varnost.

CELOVEC - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na avstrijskem Koroškem sešla s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji ter obiskala Dvojezično trgovsko akademijo in Slovensko gimnazijo v Celovcu. Ob obisku je izpostavila pomen ohranjanja pravic slovenske manjšine in ključno vlogo dvojezičnega izobraževanja. Poudarila je, da bo Slovenija nadaljevala dialog z avstrijskimi predstavniki na vseh ravneh.

EREVAN - Minister za finance Klemen Boštjančič je bil na letnem zasedanju Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) izvoljen za novega predsednika sveta guvernerjev članic EBRD. Odboru 73 članic banke bo predsedoval eno leto. Po Boštjančičevih besedah bo osrednji del njegovega mandata sprejemanje strateškega in kapitalskega okvirja banke na srečanju v Londonu prihodnje leto. Pri tem bo zagovarjal aktivnejšo vlogo držav EU.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko in komisija DZ za nadzor javnih financ sta soglasno podprla sklepe glede financiranja Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj. Med drugim sta zunanje ministrstvo kot glavnega financerja centra pozvala k pripravi poročila o transparentnosti nakazil, računsko sodišče pa k reviziji. V SDS opozarjajo, da je ministrstvo od junija lani, ko je vodenje centra prevzel član SD Dejan Prešiček, centru nakazalo več kot dva milijona evrov. KPK je o zadevi uvedla predhodni preizkus.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank je z zaslišanjem Iztoka Polaniča preverjala morebitno politično posredovanje pri prodaji Panvite družbi Regal-Trgovina v lasti družine Polanič in povezave posla z najemom podjetja Klavdije Snežič, a je ostala brez odgovorov. Komisija je zaslišala tudi poslovnega partnerja Nivo Eko, ki mu očita, da naj bi v zameno za koncesije oglaševalo v medijih blizu SDS. Direktorja NGN Eko Tadej Hat in DL Naložbe Gregor Napret sta potrdila sodelovanje z Nivo Eko in oglaševanje v teh medijih.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrglo tožbi občin Brežice in Središče ob Dravi zaradi izpostav azilnega doma, ki ju namerava vlada urediti na Obrežju in v Središču ob Dravi. Posledično je zavrglo tudi predloga za začasno zadržanje izvrševanja sklepa vlade o lokaciji azilnih domov. Zoper odločitev je možna pritožba. Vlada je napovedala nadaljevanje aktivnosti glede izpostav azilnega doma.

DUNAJ/BEOGRAD - Družba Agri Europe v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ki v Sloveniji obvladuje Gorenjsko banko, je objavila ponudbo za nakup 17-odstotnega deleža v avstrijski Addiko Bank. Ponudba velja do 27. junija.

LJUBLJANA - Kriminalisti so na območju policijskih uprav Ljubljana in Maribor preiskali stanovanjske in poslovne prostore ter državni organ zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri razpisu za financiranje projektov. Šlo naj bi za preiskavo, povezano z razpisom, zaradi katerega je odstopila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

mva/apo/arh
© STA, 2024