Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija, je uradno stekla volilna kampanja. Zaključila se bo v petek, 7. junija, opolnoči. Hkrati z volitvami bodo potekali trije posvetovalni referendumi: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

LJUBLJANA - Stranka Vesna bo na evropskih volitvah nastopila z osmimi kandidati, prostor, kjer bi bilo zapisano ime njihove pokojne kandidatke Mance Košir, pa bo na glasovnicah ostal prazen, je sklenila Državna volilna komisija. V Vesni so z odločitvijo zadovoljni. Volilna komisija je potrdila tudi vložene kandidatne liste Svobode, SDS, SD, Levice ter zunajparlamentarnih strank SLS in Resnica. Skupaj je potrjenih osem kandidatnih list.

LJUBLJANA - Vlada je sprožila postopke za priznanje Palestine in bo do 13. junija odločitev poslala v DZ. Po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon gre za prvi, pomemben in nepovraten korak v procesu priznanja, premier Robert Golob pa je povedal, da priznanje vidi kot vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi. Zagotovil je, da je koalicija glede priznanja enotna. Po drugi strani so v opoziciji mnenja, da takšna poteza ne bo prispevala k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, prej obratno.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog nove strategije upravljanja državnih naložb, ki jo je ministrstvo za finance po besedah ministra Klemna Boštjančiča pripravljalo z vso potrebno previdnostjo in odgovornostjo ter jo tudi dolgo časa usklajevalo z vsemi deležniki. Vanjo je vključenih 84 kapitalskih naložb države, pri čemer jih je 34 klasificiranih kot strateških, osem je pomembnih in 42 portfeljskih. Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav ostajata strateški, Telekom Slovenije je opredeljen kot pomembna naložba.

LJUBLJANA - Vlada je opravila prvo proračunsko sejo in tako začela proces priprave proračunov za leti 2025 in 2026, je povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Sedaj bodo s predlagatelji finančnih načrtov usklajevali odhodke, druga proračunska seja pa je predvidena v začetku julija. Vlada bo proračunske dokumente potrjevala septembra.

LJUBLJANA - Gospodarske družbe v Sloveniji so lani po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve ustvarile 6,7 milijarde evrov neto čistega dobička, kar je nominalno 10 odstotkov in realno dva odstotka več kot predlani. Neto dodana vrednost na zaposlenega je bila nominalno devet in realno en odstotek višja. Prihodki pa so bili nominalno na enaki ravni, realno pa nižji za sedem odstotkov.

LJUBLJANA - NLB je na dnevu vlagateljev NLB predstavila novo strategijo skupine do konca leta 2030. Takrat želi ustvariti okoli 50 milijard evrov bilančne vsote, dve milijardi evrov prihodkov in milijardo evrov dobička. Na dogodku so razpravljali tudi o priložnostih v regiji jugovzhodne Evrope, v kateri je NLB navzoča. Na zemljevidu v regiji skupini manjka Hrvaška. A tudi tu se zadeve po besedah predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka premikajo v pravo smer.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela izhodišča za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, je po seji povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Spomenik bo na Trgu republike v Ljubljani, kjer je drog z zastavo. Sporočilo tega spomenika mora po Arčonovih besedah biti enotnost družbe v procesu osamosvajanja, temu pa bo sledil tudi javni mednarodni natečaj.

LJUBLJANA - Člani ustavne komisije DZ so se strinjali o ustanovitvi strokovne skupine, ki bo razpravljala o vpisu uporabe gotovine v ustavo. To namreč z več kot 56.000 podpisi državljanov zahteva združenje Povezani smo. Obenem bo ustavna komisija Evropsko centralno banko pozvala, da se opredeli do predloga.

CERKLJE OB KRKI - V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki je potekala slovesnost ob ustanovitvi 15. brigade vojaškega letalstva in zračne obrambe ter 9. bataljona zračne obrambe. Obrambni minister Marjan Šarec je v nagovoru poudaril nujnost nadaljnjega razvoja Slovenske vojske. Brigada vojaškega letalstva in zračne obrambe je nastala s preoblikovanjem 15. polka vojaškega letalstva ter vzpostavitvijo in vključitvijo 9. bataljona zračne obrambe v njeno strukturo.

LJUBLJANA - Na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani poteka tradicionalna Škisova tržnica, ki jo vsako leto organizira Zveza študentskih klubov Slovenije. Obiskovalci se bodo lahko zabavali ob stojnicah z lokalnimi specialitetami, študentskih igrah in koncertih glasbenikov, so sporočili iz Zveze Škis.

LJUBLJANA - Na Fakulteti za družbene vede se nadaljuje protestna zasedba v podporo Palestincem, ki so jo študenti začeli v sredo. Po oceni ene od udeleženk protesta je v predavalnici fakultete prenočilo med 40 in 50 študentov, trenutno pa jih je tam nekaj več kot sto. Študenti nameravajo vztrajati do izpolnitve njihovih zahtev. Potekajo pogovori z vodstvom fakultete, pri čemer študenti pričakujejo javno podporo vodstva.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je čestitala Gordani Siljanovski Davkovi za zmago v drugem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji. Ob tem je poudarila, da se veseli skupnega dela pri gradnji evropske prihodnosti za Severno Makedonijo, njene prebivalce in celotno regijo Zahodnega Balkana.

zc/bg
© STA, 2024