Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 7. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je prevzelo stavbo na Litijski cesti 51 v Ljubljani. Primopredaje se je udeležila tudi odvetnica prodajalca Sebastjana Vežnaverja Nina Zidar Klemenčič, ki je poudarila, da je kupoprodajna vrednost objekta, za katero je država odštela 7,7 milijona evrov, skladna s cenitvami tako prodajalca kot kupca.

LJUBLJANA - Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec aprila registriranih 45.219 brezposelnih, kar je 3,5 odstotka manj kot marca in sedem odstotkov manj kot aprila lani ter novo najnižje število doslej. Na novo se je aprila prijavilo 4214 brezposelnih, kar je 1,8 odstotka manj kot marca in 10,3 odstotka več kot aprila lani.

LJUBLJANA - Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja so se opolnoči znižale. Liter neosvinčenega motornega bencina se je pocenil za 1,9 centa na 1,541 evra, liter dizla pa za 4,3 centa na 1,484 evra. Znižala se je tudi cena kurilnega olja, in sicer za 4,3 centa na 1,127 evra za liter.

LJUBLJANA - V gibanju Mladi za podnebno pravičnost so pred sejo pristojnega odbora DZ o resoluciji o nadaljnji rabi jedrske energije in predlogu posvetovalnega referenduma o projektu nove nuklearke v Krškem (Jek 2) odločevalce znova pozvali k spremembam za večjo transparentnost, pravičnost in strokovnost procesa odločanja o Jeku 2 in preprečitev manipulacij. Okoljevarstvene organizacije Focus, Greenpeace Slovenija in Umanotera so opozorile na pomanjkanje informacij o gradnji nove jedrske elektrarne in na nevarnost jedrskega enoumja, ki da državo vodi v novo energetsko zablodo.

LJUBLJANA - Predlog interventnega zakona glede sodniških plač predvideva povišanje plačnih uvrstitev za največ tri plačne razrede sodnikom prve stopnje. Predlaga izenačitev uvrstitve okrajnega sodnika svetnika z najnižjim plačnim razredom poslanca, vrhovnega sodnika svetnika pa z najnižje uvrščenim ministrom, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

LJUBLJANA - Kandidati Gibanja Svoboda na čelu s predsednikom stranke Robertom Golobom in v spremstvu strankinih poslancev so na Državno volilno komisijo vložili listo kandidatov za evropske volitve. Volivce so pozvali, naj z oddajo glasu izrazijo svojo voljo o tem, v kakšni Evropi želijo živeti.

LJUBLJANA - V SDS so ob vložitvi kandidatne liste za evropske volitve ocenili, da bodo te boj za Evropsko unijo, v kakršno je Slovenija vstopila pred 20 leti. "SDS z močno listo kandidatk in kandidatov prispeva svoje najboljše moči v tem boju za Evropo. Računamo na četrto zaporedno zmago na teh volitvah," je dejal prvak stranke Janez Janša.

LJUBLJANA - Po tem ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prijavo o sumu nezdružljivosti funkcij ustavnega sodnika Klemna Jakliča odstopila DZ, jo slednji zdaj vrača komisiji. DZ skladno z zakonodajo ni pristojen za izvajanje določb o nezdružljivosti ustavnih sodnikov, v dopisu odgovarja predsednica mandatno-volilne komisije Janja Sluga.

LJUBLJANA - Slovenska vojska (SV) bo vrata javnosti ob svojem dnevu 14. maja odprla v Mariboru, je na novinarski konferenci napovedal obrambni minister Marjan Šarec. Med razlogi za to je naštel, da je letos leto generala Rudolfa Maistra, ki je Maribor ohranil v Sloveniji, in da iz severovzhodne Slovenije prihaja največ pripadnikov vojske.

PRAGA - Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič z delegacijo končuje dvodnevni uradni obisk na Češkem, kjer se je med drugim srečala s kolegico Marketo Pekarovo Adamovo. Osrednja tema pogovora je bila širitev EU na Ukrajino, Moldavijo in Zahodni Balkan, ki je po mnenju predsednice DZ geostrateška prednostna naloga unije in kandidatk.

ŠENTJUR - V Šentjurju so slovesno odprli prenovljeno železniško postajo, ki po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek predstavlja nov korak k vzpostavljanju pogojev za bolj kakovosten in bolj konkurenčen javni železniški potniški promet. Prenova postaje je znašala nekaj več kot osem milijonov evrov. V občini ob tem prenavljajo še postajo Ponikva, ki pa naj bi bila končana v začetku leta 2025.

zc/zc
© STA, 2024