Raziskovalci znova vabijo k sodelovanju pri raziskovanju progastega goža

Koper, 7. maja - Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo po prvi uspešni akciji ljubiteljske znanosti pred štirimi leti znova prosijo za pomoč pri informacijah o pojavljanju plazilca progastega goža. Akcija poteka tako, da prebivalci in obiskovalci območja Nature 2000 Slovenska Istra ob morebitnem srečanju s tem plazilcem posnamejo fotografijo ali video.

Koper.
Progasti gož.
Partnerji v projektu LIFE bodo letos na območju Istre izvajali obsežen monitoring, da bi našli progastega goža ali njegov lev. Gre za največjo nestrupeno kačo pri nas, ki je koristna pri zatiranju malih glodalcev, a tudi zelo redka. Zato pozivajo ljudi, naj jim tudi sami pomagajo s posredovanjem foto in video posnetkov progastega goža.
Foto: LIFE

Morda kdo najde celo staro goževo obleko, poimenovano lev. Posnetke je treba nato posredovati na naslov alenka.zunic-kosi@nib.si, telefon pa je 059 23 27 74. Ob tem si je treba zapisati, kdaj in kje smo žival srečali, ter opisati še kakršne koli posebnosti, ki bi bile lahko zanimive za raziskovalce. Ti s terenskimi popisi kljub plazilčevi velikosti težko zaznajo njegovo navzočnost. Sodelujoči s posredovanjem podatkov prispevajo k boljšemu poznavanju razširjenosti in biologije te živali.

pse/apo
© STA, 2024