Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Izraelska vojska je pred pričakovano ofenzivo na Rafo pozvala okoli 100.000 civilistov, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta. Velika večina okoli 1,5 milijona Palestincev v tem kraju na skrajnem jugu Gaze je notranje razseljenih iz preostalih delov uničene enklave. Izrael vztraja, da gre tokrat le za začasen ukrep. Rafa, ki so jo izraelske sile v preteklih mesecih označevale za varno območje, je bila v nedeljo znova tarča obstreljevanja, v katerem je bilo ubitih najmanj 22 ljudi.

PARIZ - Kitajski predsednik Xi Jinping je v nedeljo prispel na uradni obisk v Francijo, kjer opravlja pogovore z gostiteljem in kolegom Emmanuelom Macronom ter predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Kitajski voditelj se bo iz Francije odpravil v Srbijo, nato pa še na Madžarsko, kjer bo ostal do petka.

MOSKVA/KIJEV - V ukrajinskem napadu z brezpilotnimi letalniki v ruski regiji Belgorod je bilo ubitih šest ljudi, še 35 pa jih je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. O novih ruskih napadih z droni poroča tudi Ukrajina, ki pa informacij o morebitnih žrtvah ali škodi za zdaj še ni podala.

MOSKVA - Generalštab ruskih oboroženih sil je po ukazu predsednika Vladimirja Putina začel priprave na vaje s taktičnim jedrskim orožjem, ki bodo potekale v bližini meje z Ukrajino, je sporočilo rusko ministrstvo za obrambo. Vaje bodo potekale v odgovor na napade in za zagotavljanje ozemeljske enotnosti in suverenosti države zaradi "groženj nekaterih zahodnih uradnikov," sporočajo iz Moskve.

BRUSELJ - Na forumu, namenjenem okrepitvi sodelovanja med ukrajinsko in evropsko obrambno industrijo, se je zbralo več kot 140 podjetij iz 25 držav. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba sta ob tem spričo ruske agresije pozvala k vlaganju v ukrajinsko obrambno industrijo. Gre za tretji mednarodni forum, namenjen tovrstni podpori Kijevu. Prvi je septembra lani potekal v Kijevu, drugi pa decembra v Washingtonu.

DEBRECEN - Na poziv madžarskega opozicijskega politika Petra Magyara se je v nedeljo na ulicah zbralo na tisoče ljudi in znova protestiralo proti vladi premierja Viktorja Orbana. Magyar je shod označil za največjo politično demonstracijo v zadnjih desetletjih ter kritiziral delo trenutne vlade. 43-letni Magyar, sicer nekdanji član vladajočega Fidesza, velja za vzhajajočo zvezdo opozicije v državi. S svojo stranko Spoštovanje in svoboda se bo udeležil junijskih evropskih in lokalnih volitev.

RIM - Novinarji italijanske javne radiotelevizije RAI so začeli 24-urno stavko zaradi poskusov politizacije in nadzora s strani vlade premierke Giorgie Meloni, je sporočil sindikat novinarjev Usigrai in obsodil poskuse politikov, da bi medijsko hišo spremenili v trobilo vlade. Vodstvo radiotelevizije je sporočilo, da je stavka ideološko in politično motivirana ter da razlogi zanjo nimajo "nobene zveze s pravicami delavcev".

PANAMA - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Panami je zmagal nekdanji zunanji in pravosodni minister Jose Raul Mulino, sicer tesni zaveznik bivšega predsednika Ricarda Martinellija, ki je bil obsojen zaradi korupcije. Mulino bo mandat prevzel 1. julija in se bo moral spoprijeti s številnimi izzivi, med drugim z gospodarskimi težavami in korupcijo.

N'DJAMENA - V Čadu potekajo predsedniške volitve, na katerih se za najvišji položaj v državi poteguje deset kandidatov. Največ možnosti ima sedanji de facto voditelj, general Mahamat Deby. Volitve v tej srednjeafriški državi potekajo po treh letih vladavine vojaške hunte. Boj za glasove volivcev se bije med Debyjem in njegovim premierjem Succesom Masro, ki ga kritiki ob odsotnosti kakršnih koli drugih resnih izzivalcev označujejo za marioneto.

TIJUANA - Mehiške oblasti so v nedeljo identificirale trupla treh pogrešanih deskarjev, ki jo jih v petek našli odvržene na Kalifornijskem polotoku. Avstralska brata in njun ameriški prijatelj so bili ubiti med spodletelim ropom, domnevajo preiskovalci.

akt/akt
© STA, 2024