Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

TEL AVIV - Zunanja ministrica Tanja Fajon je začela svoj drugi obisk Izraela in zasedenega Zahodnega brega od začetka vojne v Gazi. Sestala se bo s predstavniki obeh strani ter z njimi ocenila in raziskala možnosti napredovanja v smeri razrešitve bližnjevzhodnega konflikta.

SLOVENSKA BISTRICA/LJUBLJANA - Stekla so pripravljalna dela za celovito obnovo 3,7-kilometrskega odseka štajerske avtoceste med Framom in Slovensko Bistrico. Obnovitvena dela, ki jih bosta po pogodbi za skoraj 21,8 milijona evrov z davkom izvedla Pomgrad in CP Ptuj, naj bi po načrtih Darsa v treh fazah trajala do sredine oktobra.

LJUBLJANA - V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije so ob mednarodnem dnevu babic izpostavili, da so babice kot izvajalke in zagovornice reproduktivnega zdravja ključne pri oblikovanju zdravstvenega sistema, zagotavljajo okoljsko trajnostne zdravstvene storitve in skrbijo za opolnomočenje žensk.

LJUBLJANA - Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije ob svetovnem dnevu pljučne hipertenzije opozarja na razmeroma slabo poznavanje bolezni med širšo javnostjo in družinskimi zdravniki, kar zmanjšuje možnost za pravočasno zdravljenje. Zato želijo razširiti zavedanje o njenem obstoju.

PORTOROŽ - V Avditoriju Portorož je v soboto zvečer nastopila 73-letna legenda italijanske rock glasbe Loredana Berte, ki se lahko pohvali s 50 let trajajočo kariero. V slabih dveh urah je občinstvo, med katerim je bilo tudi veliko Italijanov, popeljala skozi repertoar svojih albumov, predvajala pa je tudi kratki film, ki ga je zanjo posnel Andy Warhol.

LJUBLJANA - V okviru globalne pobude Wings for life so v Ljubljani organizirali dobrodelni tek za tiste, ki tega ne morejo sami. Vsa zbrana sredstva od startnin in povezanih donacij gredo za raziskave poškodb hrbtenjače in iskanje zdravila zanje.

SEŽANA - Identiteta moškega, ki sta ga poljska jamarja v petek našla v Golokratni jami pri Orleku v občini Sežana in so ga jamarski reševalci v soboto dvignili na površje, še ni znana. Policisti okoliščine vzroka smrti še ugotavljajo, zaenkrat pa so izključili možnost, da bi lahko moški umrl nasilne smrti.

bg/bg
© STA, 2024