Tedenski pregled - Slovenija od 3. do 9. 5.

Ljubljana, 10. maja - Vlada je sprožila postopke za priznanje Palestine, do 13. junija bo odločitev poslala v državni zbor. Začela se je kampanja pred evropskimi volitvami in referendumskim trojčkom. Še eden od slovenskih agroživilskih velikanov, skupina Panvita, je prešla v hrvaške roke, pevki Raiven pa je na evrovizijskem izboru uspel preboj v finale.

PETEK, 3. maja

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podprla kandidaturo svojega predhodnika Boruta Pahorja za položaj posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino. Podporo kandidaturi za položaj, ki ga zdaj opravlja Miroslav Lajčak, je že pred časom izrekel premier Robert Golob.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Ob mednarodnem dnevu svobode medijev so novinarske organizacije v Sloveniji in svetu opozorile, da je novinarjem nujno zagotoviti svobodo za opravljanje poklica. Slovenija je letos na indeksu svobode medijev pridobila osem mest in se povzpela na 42. mesto. Novinarski poklic in profesionalno novinarstvo morata v družbi spet dobiti pravo veljavo, je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

SOBOTA, 4. maja

WASHINGTON - Slovenija bo do leta 2029 - glede na pričakovano razliko v stopnjah gospodarske rasti - po BDP na prebivalca po standardu kupne moči prehitela Italijo in se precej približala Združenemu kraljestvu ter Franciji, kažejo najnovejše projekcije IMF.

LJUBLJANA - Nadzorna komisija je po koncu sistemskega nadzora ljubljanske psihiatrične klinike, uvedenega zaradi pričevanj o domnevnem nasilju zaposlenih nad pacienti, v poročilu ni nedvoumno potrdila nasilja, je pa ugotovila več sistemskih nepravilnosti.

TORINO - Začela se je 107. kolesarska dirka po Italiji. Glavni favorit za končno zmago je Tadej Pogačar, ki je z zmago v drugi, nedeljski etapi prevzel rožnato majico.

BOLZANO - Hokejska reprezentanca je sklenila nastope na svetovnem prvenstvu divizije I (skupina A). Izgubila je z Madžarsko, a si je že s petkovo zmago nad Japonsko zagotovila napredovanje med elito za sezono 2025.

NEDELJA, 5. maja

JERUZALEM/RAMALA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je drugič od začetka vojne v Gazi obiskala Izrael in Zahodni breg. Sestala se je z izraelskim kolegom Israelom Kacem in mu pojasnila, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje. Izrael je pozvala, naj opusti načrtovano ofenzivo na Rafo. Med obiskom Zahodnega brega se je srečala s predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo ter predsednikom Mahmudom Abasom.

PONEDELJEK, 6. maja

LJUBLJANA - DZ je na zahtevo DS odredil parlamentarno preiskavo domnevnih zlorab pri poslovanju podjetja Gen-I, ki ga je vrsto let vodil sedanji premier Robert Golob, in Star Solar, katerega lastnik je Golob, pa tudi financiranja kampanje Gibanja Svoboda za državnozborske volitve 2022. Preiskavo sta podprli SDS in NSi, ki želita razčistiti vlogo Goloba pri tem, v Svobodi pa menijo, da gre za zlorabo instituta parlamentarne preiskave.

RIM/LJUBLJANA - Po izjavah italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija, da je Italija zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo, so z notranjega ministrstva sporočili, da iz Rima niso prejeli uradnega obvestila o podaljšanju nadzora na meji. Italija je nadzor na meji s Slovenijo uvedla oktobra 2023 ter ga podaljšala do 18. junija.

LJUBLJANA - Evropski poslanec iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Grošelj, ki mu je stranka najprej namenila zadnje mesto na svoji listi, nakar je protestno umaknil svoje soglasje h kandidaturi, je potrdil, da bo na evropskih volitvah kandidiral kot nosilec liste Zeleni Slovenije. Stranka bo skupno listo oblikovala s Stranko mladih - Zeleni Evrope. Grošelj je tudi izstopil iz Svobode.

LJUBLJANA - Bančni in tudi celotni finančni sistem v Sloveniji ostaja stabilen, splošna raven sistemskih tveganj je na nizki do zmerni ravni. Tako ugotavlja Banka Slovenije v najnovejšem poročilu o finančni stabilnosti, v katerem pa v luči okrepljenih geopolitičnih trenj in nedavnih dogodkov opozarja na povečano kibernetsko tveganje, saj je bančni sektor posebej ranljiv.

LJUBLJANA - Nevladna organizacija AETP je zagnala novo kampanjo Slovenija proti kletkam, s katero se zavzema za opustitev reje kokoši nesnic in svinj v kletkah. Del kampanje je tudi peticija, ki od vlade zahteva prepoved kletk na zakonodajni ravni. Ankete javnega mnenja po navedbah društva potrjujejo, da je večina Slovencev proti uporabi kletk v živinoreji.

TOREK, 7. maja

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je sporočila, da Slovenija ostro obsoja izraelski napad na Rafo in Izrael poziva, naj ustavi vojaško operacijo v mestu na skrajnem jugu Gaze. Poudarila je, da morajo mejni prehodi v Gazi, vključno s prehodom Rafa, ki so ga zavzele izraelske sile, ostati odprti, da bi humanitarna pomoč lahko prišla v enklavo. Hamas je sicer v ponedeljek sprejel predlog za premirje, Izrael pa ne.

PRAGA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je končala dvodnevni uradni obisk na Češkem, kjer se je med drugim srečala s kolegico Marketo Pekarovo Adamovo. Osrednja tema pogovora je bila širitev EU na Ukrajino, Moldavijo in Zahodni Balkan, ki je po mnenju predsednice DZ geostrateška prednostna naloga unije in kandidatk.

MURSKA SOBOTA/ZAGREB - Hrvaška storitvena družba Mplus je postala 51-odstotna lastnica agroživilske skupine Panvita, ene največjih na slovenskem kmetijskem in živilskem trgu. Posel je vreden 50 milijonov evrov in bo po pridobitvi vseh potrebnih soglasij omogočal rast, so sporočili iz Panvite. Sedež in vodstvo družbe, ki ima 700 zaposlenih in obdeluje 3500 hektarjev zemljišč, ostajata v Rakičanu. V KGZS so zaskrbljeni nad usodo državnih kmetijskih zemljišč, ki jih najema Panvita.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je vendarle prevzelo stavbo na Litijski cesti. Po oceni odvetnice prodajalca Sebastijana Vežnaverja je glede na vse cenitve vrednost objekta v okvirih transakcijske vrednosti po kupoprodajni pogodbi. Pravosodna ministrica Andreja Katič je sicer že naznanila sum storitve kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti, nakup stavbe preiskuje tudi NPU.

LJUBLJANA - Ministrstvo za javno upravo je pripravilo predlog interventnega zakona za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač, ki z letom 2025 predvideva zvišanje plačnih uvrstitev za največ tri plačne razrede sodnikom prve stopnje. Predlaga izenačitev uvrstitve okrajnega sodnika svetnika z najnižjim plačnim razredom poslanca, vrhovnega sodnika svetnika pa z najnižje uvrščenim ministrom.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je napovedal, da bo Slovenija ustanovila t. i. prostorske sile, ki bodo idejni naslednik teritorialne obrambe in bodo zapolnjevale vlogo obrambe ozemlja države. Najpozneje 1. julija bo vzpostavljeno poveljstvo prostorskih sil brigadne ravni in dva polka s po enim jurišnim odredom četne ravni.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev prometa in zvez je zaradi neukrepanja na inšpektorat za delo naslovil uradno prijavo delodajalcev v panogi cestnega tovornega prometa, ki svojim zaposlenim ne plačujejo poklicnega zavarovanja. Ocenjuje, da so vozniki in država letno oškodovani za 30 milijonov evrov.

MALMÖ - Predstavnica Slovenije na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Raiven se je v prvem polfinalnem izboru s skladbo Veronika uvrstila v sobotni finale evrovizijskega izbora. Poleg nje je to uspelo še predstavnikom Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga.

NOVO MESTO - Glasbeno nagrado zlata piščal za življenjsko delo je prejel pevec Oto Pestner. Za izvajalca leta je zlato piščal že tretjič dobila skupina Joker Out, hip-hop izvajalka Masayah je dobila nagradi za album leta in skladbo leta Zavedno, novinci leta je postala skupina Masharik.

SREDA, 8. maja

LJUBLJANA - Več kot 350 intelektualk in intelektualcev je s podpisom peticije pozvalo premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon k priznanju Palestine. Zaradi oklevanja vlade glede priznanja Palestine v času vojne v Gazi so razočarani, poudarjajo, da bi jo Slovenija morala priznati do konca maja, sicer bi morala Golob in Fajon odstopiti. Skupina študentov pa je zasedla prostore ljubljanske fakultete za družbene vede ter tako izkazala solidarnost boju Palestincev, pri zasedbi pa namerava vztrajati, dokler fakulteta in univerza ne bosta jasno obsodili genocida v Gazi.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na slovesnosti ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU in zvezi Nato za zasluge pri uresničitvi teh dveh ključnih zunanjepolitičnih ciljev države z zlatim redom za zasluge odlikovala zunanje in obrambno ministrstvo ter ožjo pogajalsko skupino za pristop Slovenije k EU.

VALLETTA - Notranji minister Boštjan Poklukar je obiskal Malto, kjer se je sestal s kolegom Byronom Camillerijem in izvršno direktorico Agencije EU za azil Nino Gregori. V ospredju pogovorov so bile migracije, zlasti priprave na implementacijo pakta o migracijah in azilu ter boj proti terorizmu in kibernetski kriminaliteti.

LJUBLJANA - KPK bo po prejetem dopisu mandatno-volilne komisije DZ, v katerem je ta prijavo o sumu nezdružljivosti funkcij ustavnega sodnika Klemna Jakliča vrnila KPK, za mnenje zaprosila pripravljavca zakonodaje, pravosodno ministrstvo. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v pogovoru za STA poudarila, da je kot pristojni organ v tej zadevi pristojna KPK.

LJUBLJANA - Osmo sredo po vrsti so stavkali zaposleni na upravnih enotah, razlog ostajajo nizke plače in preobremenjenost. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je napovedal, da bodo 15. maja stavko zaostrili na 36 od 58 upravnih enot, če z ministrstvom ne bodo sklenili dogovora.

LJUBLJANA/MARIBOR - Sindikat poštnih delavcev je za 3. junij napovedal stavko, saj naj poslovodstvo ne bi pristalo niti na najmanjše zahteve za izboljšanje delovnih pogojev. Drugi reprezentativni sindikat v družbi, Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije, je izrazil podporo stavki in za prihodnji teden v Mariboru napovedal protestni shod.

ČETRTEK, 9. maja

LJUBLJANA - Vlada je sprožila postopke za priznanje Palestine, do 13. junija bo odločitev poslala v DZ. Po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon gre za prvi, pomemben in nepovraten korak v procesu priznanja, premier Robert Golob pa je povedal, da Slovenija kot nestalna članica VS OZN nosi bistveno večjo odgovornost danes, kot bi jo v preteklosti. Zagotovil je, da je koalicija glede priznanja enotna. Po drugi strani so v opoziciji mnenja, da takšna poteza ne bo prispevala k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, prej nasprotno.

NOVA GORICA - Na dan Evrope je v Novi Gorici potekala državna proslava ob 20- letnici slovenskega članstva v EU. Premier Robert Golob in evropski komisar Janez Lenarčič sta izpostavila prednosti, ki jih je s članstvom v povezavi pridobila Slovenija. Poudarila sta še, da bomo o prihodnosti unije odločali na evropskih volitvah ter pozvala ljudi, naj se jih udeležijo.

LJUBLJANA - Stekla je uradna volilna kampanja pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija. Hkrati z volitvami bodo potekali posvetovalni referendumi o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o rabi konoplje. Glede slednjega je ustavno sodišče zavrnilo predlog za zadržanje, ki sta ga 29. aprila vložili opozicijski SDS in NSi.

LJUBLJANA - Po smrti publicistke in aktivistke Mance Košir, ki je kandidirala na listi stranke Vesna na evropskih volitvah, bo ta nastopila z osmimi kandidati, prostor, kjer bi bilo zapisano njeno ime, pa bo ostal prazen, je sklenila DVK. DVK je potrdila tudi vložene kandidatne liste Svobode, SDS, SD, Levice ter zunajparlamentarnih SLS in Resnica, tako da je doslej potrjenih osem kandidatnih list. Rok za vlaganje poteče danes opolnoči.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog nove strategije upravljanja državnih naložb. Vanjo je vključenih 84 kapitalskih naložb države, pri čemer jih je 34 klasificiranih kot strateških, osem je pomembnih in 42 portfeljskih. Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav ostajata strateški, Telekom Slovenije je opredeljen kot pomembna naložba.

LJUBLJANA - Gospodarske družbe v Sloveniji so v 2023 po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve ustvarile 6,7 milijarde evrov neto čistega dobička, kar je nominalno 10 odstotkov in realno dva odstotka več kot predlani. Neto dodana vrednost na zaposlenega je bila nominalno devet in realno en odstotek višja. Prihodki pa so bili nominalno na enaki ravni, realno pa nižji za sedem odstotkov.

LJUBLJANA - NLB je predstavila novo strategijo skupine do konca leta 2030. Takrat želi ustvariti okoli 50 milijard evrov bilančne vsote, dve milijardi evrov prihodkov in milijardo evrov dobička. Glede priložnosti v regiji jugovzhodne Evrope, v kateri je NLB navzoča, na zemljevidu skupine manjka Hrvaška, a se po besedah predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka tudi tu zadeve premikajo v pravo smer.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela izhodišča za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, ki bo na Trgu republike v Ljubljani, kjer je drog z zastavo. Sporočilo tega spomenika mora po Arčonovih besedah biti enotnost družbe v procesu osamosvajanja.

tep/ap/bst/np/jes/bst
© STA, 2024