Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po torkovih kresovanjih so godbe na pihala zgodaj zjutraj s tradicionalnimi budnicami napovedale praznik dela. Čez dan v organizaciji sindikatov in drugih prirediteljev potekajo značilna prvomajska srečanja. V Ljubljani so svobodni sindikati dopoldne priredili praznovanje na Rožniku, zbrane pa je nagovoril župan Zoran Janković.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar ob prazniku dela opozarja, da je 1. maj dan, ki nas opominja na pomen delavskih pravic, solidarnosti in enakosti med ljudmi ter na dosežke delavskega gibanja v boju za pravice delavcev po svetu. V času številnih izzivov in sprememb je po njenem opozorilu ključno ohraniti spoštovanje do dela in delavcev.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici ob prazniku dela ljudi pozval, da se aktivno vključijo v družbeno dogajanje in s svobodnimi odločitvami prispevajo k boljši prihodnosti. "Le skupaj lahko zgradimo družbo, ki bo še naprej ponosna na svoje ljudi, njihovo inovativnost, delavnost, predvsem pa na socialno pravičnost," je zapisal.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Mineva 20 let, od kar je Slovenija postala članica EU. Bila je del največje širitve unije, ko je v povezavo hkrati vstopilo deset držav. Slovenija je to obdobje izkoristila za razvoj, na ravni EU pa se je medtem v ospredje prebila varnost. Prav vojna v Ukrajini je dala nov zagon nadaljnji širitvi. Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici poudaril, da je bila pot Slovenije v Evropo prava in najboljša odločitev, ki je zahtevala veliko sprememb, a da se nam obrestuje na vsakem koraku. Kot glavne prednosti je izpostavil varnost in stabilnost ter enoten evropski trg. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v videonagovoru čestitala Sloveniji. Izpostavila je, da so bili Slovenci vedno zgled pri izkazovanju solidarnosti do drugih Evropejcev.

LJUBLJANA - Umrl je gospodarstvenik Miran Goslar, so sporočili z Mestne občine Ljubljana, katere častni meščan je bil. Med drugim je bil generalni direktor Mercatorja in je bdel tudi nad privatizacijo tega podjetja. Upokojil se je leta 1993 in do leta 1997 ostal predsednik Mercatorjevega nadzornega sveta. Dejaven je bil tudi na drugih področjih. Med drugim je bil predsednik skupščine občine Ljubljana Šiška, predsednik gospodarskega zbora in republiškega zbora Skupščine SRS, predsednik Splošnega združenja trgovine Jugoslavije ter član izvršilnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije.

apo/lem/apo
© STA, 2024