Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV - ZDA so odločene, da dosežejo prekinitev ognja v Gazi, ki bo privedla do izpustitve talcev, je ob srečanju z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Če izpustitve talcev ne bodo dosegli, bo po besedah Blinkna za to odgovorno palestinsko islamistično gibanje Hamas.

NEW YORK - Newyorški policisti so v torek vdrli v poslopje univerze Columbia, ki so ga pred tem zjutraj zasedli študenti, ki protestirajo proti vojni v Gazi. Pridržali so več deset propalestinskih protestnikov. Protesti so se nadaljevali tudi na več drugih univerzah.

BRUSELJ - Mineva 20 let od največje širitve EU, ko se je povezavi pridružilo deset držav. Večina držav, ki so se pridružile povezavi, je bila še poldrugo desetletje prej del komunističnega bloka.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je imel v torek odprto izredno zasedanje o Bosni in Hercegovini. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je napadel delo visokega predstavnika Christiana Schmidta in resolucijo o Srebrenici, večina ostalih držav pa je šla v nasprotno smer. Med drugim so pozvali k spoštovanju Daytonskega sporazuma.

ODESA - V ruskih napadih na ukrajinsko obmorsko mesto Odesa so umrli najmanj trije ljudje, še trije so bili ranjeni, je sporočil tamkajšnji župan Genadij Truhanov. V napadih je bila poškodovana tudi civilna infrastruktura. Pomembno pristaniško mesto ob Črnem morju je bilo sicer že večkrat tarča napadov.

VORONEŽ - Ukrajina naj bi ponoči z brezpilotnimi letalniki izvedla več napadov na ruske naftne rafinerije. Med drugim naj bi obsežna škoda nastala na rafineriji v Rjasanu. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so odbili ukrajinske napade z droni nad območji Voroneža, Rjasana, Belgoroda in Kurska. Neodvisni ruski mediji so medtem poročali o požaru v rafineriji v Rjasanu.

SYDNEY - Avstralski premier Anthony Albanese je napovedal vrsto ukrepov za boj proti "strupenim moškim ekstremističnim pogledom" in dodatna finančna sredstva za pomoč žrtvam. Nasilje nad ženskami je označil za nacionalno krizo.

TBILISI - Gruzijska policija je v torek pridržala 63 udeležencev množičnega protivladnega protesta, ki so zahtevali umik spornega predloga zakona o tujih agentih. Proti njim je med drugim posredovala s solzivcem, vodnim topom in pendreki.

BRUSELJ - Začel je veljati sporazum o prosti trgovini med EU in Novo Zelandijo, ki naj bi dajatve za podjetja v uniji znižal za približno 140 milijonov evrov letno. Posledično naj bi se dvostranska trgovina v naslednjih desetih letih povečala za do 30 odstotkov.

NEW YORK - Newyorški sodnik Juan Merchan je v torek bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu naložil 9000 dolarjev kazni zaradi kršenja njegove prepovedi napadov na priče v sodnem procesu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov. Merchan je Trumpu zagrozil, da ga v prihodnje lahko doleti tudi pripor.

PEKING - V zrušenju dela avtoceste v kitajski provinci Guangdong na jugu države je umrlo najmanj 19 ljudi, so poročali kitajski mediji. Še 30 ljudi so prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Vzrok nesreče ni znan, je pa zadnjih nekaj dni v regiji močno deževalo.

NEW YORK - Ameriška veriga kavarn Starbucks je v prvem letošnjem četrtletju utrpela padec prihodkov in dobička, kar je razočaralo analitike. Družba je ob tem znižala napoved poslovanja za celotno letošnje leto.

NEW YORK - Ameriški spletni trgovec Amazon je v prvem letošnjem četrtletju glede na enako obdobje lani prihodke povečal za 13 odstotkov na 143,31 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa je narasel na 10,43 milijarde dolarjev oziroma 98 centov na delnico, je po koncu borznega trgovanja sporočila družba.

set/tib/rp/spo/sk/set
© STA, 2024