Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 29. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je predstavila glavne ugotovitve cenitve za stavbo na Litijski 51 v Ljubljani. Ocenjena je na šest milijonov evrov, pri oceni vrednosti pa je upoštevana tudi vrednost stavbne pravice za 85 parkirišč na sosednji stavbi. Katič je napovedala, da bo zaradi nakupa stavbe na Litijski za 7,7 milijona evrov vložila kazensko ovadbo. Zoper koga bo vložila kazensko ovadbo ministrica ni pojasnila. Kot je dejala, naj to raziščejo organih pregona, so pa na ministrstvu zoper dva uslužbenca ministrstva izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

LJUBLJANA - Na drugo javno naročilo direkcije za infrastrukturo za izbor izvajalca gradnje nove železniške postaje v Ljubljani sta ponovno prispeli dve ponudbi. Nižjo v višini nekaj manj kot 247 milijonov evrov z davkom je oddal konzorcij z družbo SŽ-Železniško gradbeno podjetje na čelu. Družba VOC Objekti bi dela opravila za 259,6 milijona evrov. Oba ponudnika sta se prijavila že na marčni razpis, a je direkcija tedaj obe ponudbi zavrnila kot previsoki.

LJUBLJANA - SDS in NSi sta vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje s predlogom za prednostno obravnavo in začasno zadržanje odlokov do končne odločitve. To bi lahko vplivalo na datum njune izvedbe, ki je sicer predviden skupaj z evropskimi volitvami 9. junija. Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju s 17. členom ustave, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije je prijavo o sumu nezdružljivosti funkcij ustavnega sodnika Klemna Jakliča odstopila DZ kot organu, ki izvoli ustavne sodnike, in ga hkrati zaprosila, da jo obvesti o ugotovitvah in morebitnih sprejetih ukrepih. KPK namreč ni pristojna za presojo sumov kršitev nezdružljivosti funkcij ustavnih sodnikov, so sporočili. Bodo pa nadaljevali obravnavo zadeve z vidika pristojnosti na področjih omejitev poslovanj in premoženjskega stanja.

LJUBLJANA - Evropsko sodniško združenje je sprejelo resolucijo o Sloveniji, s katero poziva slovensko vlado in državni zbor, da nemudoma izvršita odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač in zagotovita ustrezne materialne pogoje za neodvisno delo sodnikov ter s tem prekineta trenutno kršitev načel neodvisnosti sodstva in delitve oblasti. Kot so sporočili iz Slovenskega sodniškega društva, je bila resolucija združenja prejšnji teden sprejeta soglasno, "kar pomeni, da imamo slovenski sodniki mednarodno podporo vseh 38 nacionalnih sodniških združenj evropskih držav".

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v DZ poslala predlog kandidatov za člane Sodnega sveta, so sporočili iz urada predsednice. Na kandidatno listo je uvrstila odvetnico Tanjo Bohl, pravnika Rajka Pirnata, notarja Valterja Vindiša in pravnika Marka Novaka. DZ bo tri člane sveta na predlog predsednice izvolil predvidoma 23. maja.

BRNIK - Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so slovesno obeležili vzpostavitev nove letalske povezave s Koebenhavnom, ki jo bo izvajal letalski prevoznik Norwegian. Gre za tretjo od štirih doslej dogovorjenih povezav, ki ji botrujejo državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Andreja Rajha je v pripravi nov javni razpis za večjo letalsko povezljivost.

BRUSELJ - Nevladna organizacija Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v svojem najnovejšem poročilu o svobodi evropskih medijev za 2023 omenja tudi Slovenijo, kjer ugotavlja visoko koncentracijo medijskega lastništva in negotovo financiranje. Nova vlada je sicer zagotovila stabilno financiranje Slovenski tiskovni agenciji, kot zaskrbljujoče pa poročilo izpostavlja, da ni potrdila zvišanja prispevka za RTV Slovenija. Sicer pa poročilo ugotavlja, da se razmere na področju svobode medijev še naprej izboljšujejo po odhodu prejšnje vlade Janeza Janše.

SLOVENSKA BISTRICA/MARIBOR - Do streljanja Na območju policijske postaje Slovenska Bistrica je v nedeljo zvečer po doslej zbranih podatkih policije do streljanja prišlo po sporu med tremi moškimi, kaže pa na kaznivo dejanje poskusa umora in poškodovanje s strelnim orožjem. En moški je umrl na kraju dogodka, drugega so ranjenega odpeljali v UKC Maribor. Motiv za zdaj ni znan, so sporočili s policije.

apo/apo
© STA, 2024